10+ съвета за зимна резитба на овощните дървета

Zimna-rezitba

10+ съвета за зимна резитба на овощните дървета.

Зимната резитба е основната резитба. Тя се извършва през целия невегетационен период от упадането на листата през есента до започване на вегетацията през пролетта. На практика, обаче се прави след минаването на зимните студове – през февруари и март. Най-подходящият момент за кастрене е в сух зимен ден, когато температурата не е по-ниска от -5°C. Резитбата се прави ежегодно и при всички овощни видове.

Ето няколко съвета:

1/ Главната причина за зимна резитба е дървото да не порасте високо, за да можете да берете плодовете по-лесно. Зимната резитба просветлява и формира короната на овощните дървета. Тя регулира растежа и плододаването и се подмладява плододаващата дървесина.

2/ Ако имате повече дръвчета в градината, добре е резитбата да започне от края на октомври и да продължи през цялата зима.

3/ Важна е поредноста. Започнете се от семковите видове, а костилковите оставете за края на периода – през март.  А най-накрая прасковите – по време на бутонизацията, малко преди цъфтежа им.

4/ По време на зимния период, хранителните вещества на дървото се намират в корените и в дебелите части на дървото. Затова дебелите клони не се режат.

5/ Трябва първоначално да се формира короната. Чак след 3-ата година се реже за плододаване. В първите години дръвчето се реже, за да се изгради здрав скелет в зависимост от избраната формировка. Резитбата започва още със засаждането и продължава всяка година.

10+ съвета за зимна резитба на овощните дървета.

6/ Най-силна е резитбата при ябълка, праскова, круша, слива, а най-слаба – при черешата и кайсията. Ако не се прави резитба през първите 3 години, по-късно овощарите ще се наложи да режат повече дървесина и ще берат малко плодове. Резитбата за плододаване започва чак след третата година.

7/ Първо отстранете по-дебелите клони, които растат навътре, надолу или право нагоре, и махнете мъртвата зеленина.

8/ Всички клони, растящи право нагоре, трябва да бъдат отрязани при чатала, за да се насърчи растежа им и да се подсили цъфтенето. Това ще подсили също хоризонталните основни клони и тези, които растат навън, тъй като на тях растат най-добрите плодоносни клони.

9/ Плодните филизи, които вече имат пъпки през зимата, трябва да се подрежат с около една трета. Това ще спомогне клоните да не станат твърде дълги и да не се чупят под тежестта на плодовете.

10/ За фината настройка, всички тънки клонки, растящи право нагоре или право надолу, трябва да бъдат окастрени.

11/ Използвайте остър инструмент за кастренето. Овощарските ножици и ножиците за дървета и храсти осигуряват прецизно и равно отрязване дори в короната на дървото. Можете да си купите овощарските ножици от фирмите регистрирани в категория 🛠 Градинска техника в Градина БГ.

Посадъчен материал за овощни видове можете да си купите от фирмите регистрирани в категориите 🍐 Овощни разсадници и 🌱 Посадъчни материали регистрирани в Зелено БГ и Градина БГ.

Вижте още статията на тема: Резитба на декоративни дървета и храсти.

Коментирайте!

Отговорете