11 приложения на хлебна сода в градината

Soda-gradina

11 приложения на хлебна сода в градината.

Натриевият бикарбонат (наименование по IUPAC – натриев хидрогенкарбонат е известен още като сода бикарбонат и сода за хляб. Той има химична формула NaHCO3. Хлебната сода е ненаситена натриева сол на въглеродната киселина (H2CO3). В нормални условия е бяло твърдо вещество. Произвежда се чрез процеса на Солвей. При този процес, смес от вода, амоняк и натриев хлорид (готварска сол) реагират с въглероден диоксид.

Употребата на сода за хляб в вашата градината и двор е разнообразна. Хлебната сода не е опасна за растенията, не причинява вреди на полезните насекоми и не влошава качеството на реколтата. При приготвянето содови разтвори не бива да се използват метални съдове и тези разтвори не трябва да се нагряват над 55°С. Защото тогава содата загубва своите полезни свойства.

1. Ускоряване растежа на розите със сода.
Една чаена лъжичка сода, 1/2 чаена лъжичка амоняк и 1 чаена лъжичка английска сол (магнезиев сулфат) се разтварят в 5 литра вода. С полученият разтвор се пръскат розовите храсти. Това ще доведе до бързо образуване на нови издънки.

2. Содата подхранва доматите.
В 10 литра вода се разтварят 3 супени лъжици сода и малко течен сапун като закрепител. С полученият разтвор се пръскат обилно доматите и почвата под тях. Процедурата се повтаря по време на вегетация през 10 дни. Получава се богата и екологично чиста продукция. Според някои градинари доматите стават по-сладки. Само не прекалявайте – содата в големи количества е опасна за растенията. След изсъхването на содата, доматите остават покрити са със слой белезникав прах.

3. Содата предотвратява пожълтяването на листата на краставиците.
Поливайте краставиците със содов разтвор в съотношение една лъжица на 10 литра вода. Правете това веднъж на две седмици, за да предотвратите пожълтяването на листата им.

11 приложения на хлебна сода в градината.

4. Содата за хляб предпазва зелето.
Содата помага в борбата с бялата зелева пеперуда. Получените от пеперудата гъсеници се хранят с младите листа на зелето може да оставят земеделците без реколта. За да предотвратите това, вземете равни части сода за хляб и брашно. Разбъркайте добре сместа и поръсете равномерно по повърхността на почвата и върху самите растения. При засаждане на картофи, пък може да се сложи по една щипка сода, тази техника ще доведе до намаляване киселинността на почвата.

5. Повишава захарноста на гроздето.
При зреенето на лозята, содата може да бъде незаменим помощник. Тя ще повиши съдържанието на захар в зърната и ще предпази лозето от сиво гниене (ботритис). За целта е необходимо да напръскате гроздовете с 5% разтвор на сода за хляб.

6. Премахва брашнестата мана от френското и цариградско грозде.
В 10 литра вода разтворете 4 супени лъжици сода и 2 супени лъжици течен сапун. Направете 2-3 пръскания през 5-7 дни. Пръскайте в  сухи и ясни дни. Дори и лек дъжд може да отмие защитния филм от леторастите и листата. Същият разтвор може да се използва за пръскане на тиквички, тикви и краставици.

7. Предпазва овощните дървета.
Ако овощните дървета поразени от брашнеста мана се използва концентриран разтвор на хлебна сода : 4 супени лъжици на 5 литра вода. С така получения разтвор се впръскат дърветата преди цъфтеж и още четири пъти на интервали от 7 дни.

11 приложения на хлебна сода в градината.

8. Унищожете плевелите със сода.
Ако плевели растат между тротоарните плочки, по краищата на пътеките, във вътрешните дворове или в градински лехи, можете да използвате сода за хляб, за да се отървете от тях. Тя е в състояние да убие малки плевели, които вече са покълнали, както и да предотврати появата на нови плевели. Тя ще изгори нежелана зеленина и тревите трябва да изчезнат само за няколко дни. Просто изсипете дебел слой върху плевелите. След това навлажнете с вода. Посипете содата в дебел слой в пукнатините. Не забравяйте, че когато нанасяте сода за хляб, избягвайте да я слагате на трева или растения, които искате да останат.

9. Защита от листни въшки и други неприятели.
Не пръскайте с химически препарати плодовете и зеленчуците по време на цъфтежа и преди брането им. Ако в този момент обаче те са атакувани от листни въшки, може да ги третирате със содов разтвор.Той се прави от 12-15 г на 0,5 литра вода. Содата не е по вкуса също така и  на гъгриците. Периодично през целия сезон поръсвайте със сода за хляб около растенията.

10. По същия начин можете да се справите и с голите охлюви.
Посипете обилно местата където се събират голи охлюви или самите голи охлюви със сода. Тези вредителите бързо ще умрат. Натриевият бикарбонат може да се използва и за неутрализиране на киселите почви. Но само в малки дози, тъй като за някои от растенията в двора содата е вредна.

11. Содата ликвидира лошите миризми.
Когато се разлага компостът мирише не особено приятно. За да отстраните миризмата, поръсете купчината компост с малко сода. Не слагайте кора от цитруси и лук в компостера.

Фирми които се занимават с био градинарство ще откриете в категория 🌿 Био фирми, био ферми в Градина БГ.

Отговорете