11 стайни цветя, който помагат да сте здрави

Lechebni-stayni-rasteniya

11 стайни цветя, който помагат да сте здрави.

Тези стайни растения не само цъфтят красиво, но имат и положителен ефект за здравето. Също така спомагат за подобряването на биоенергията във вашия дом. Ето някои стайни лечебни растения.

1. Теменужка
Сенполията, по-известна като стайна теменужка, е лесна за отглеждане. Не е капризна и цъфти почти през цялата година.
Здравословни ефекти: Стайната теменужка успокоява атмосферата в дома. Тя създава около себе си покой, блаженство и радост. Белите теменужки очистват пространството от тежки мисли и чувства. Затова, те добри са за жилища с малки деца.

2. Мушкато
В България е по-популярно като външно растение, но може да се отглежда и в стаята. Мушкатото обича обилна светлина и понася сух въздух. Да не се полива прекалено, защото няма да цъфти.
Здравословни ефекти: Фитонцидите в мушкатото помагат при депресия и безсъние и действат успокояващо. Мирисът му гони мухите, молците и комарите. Почиства въздуха от патогенни микроорганизми.

3. Алое
Алоето е типичен сукулент – запасява се с вода в месестите си листа, за да оцелее при сурови условия. Лесно е за отглеждане и може да преживее дълго без поливане. Известно е също под името столетник, защото трудно цъфти в стайни условия – веднъж на сто години. Обаче, това не е съвсем вярно. Като всяко растение то може да цъфти всяка година.
Здравословни ефекти: В алоето са открити редица вещества. Те подтискат растежа на раковите клетки, подпомагат самообновяването на организма и убиват болестотворните бактерии. Сокът от алое убива стафилококи, стрептококи, дизинтерийните пръчици. Настойката от алое (приготвя се зимата и пролетта) подпомага зарастването на рани и изгаряния. Тя влияе положително на тонуса на организма. Забележете, че лечебни свойства имат растения над 3-годишна възраст.

11 стайни цветя, който помагат за здравето.

4. Хибискус
Това растение, се нарича по-често китайска роза. То е предпочитано и заради лъскавите листа, и заради пищните цветове. Обича разсеяна светлина, топлина и умерена влажност. При такива условия цъфти обилно и не губи листата си. Хибискусът издържа на по-кратко застудяване, но тогава листопадът е сигурен.
Здравословни ефекти: Възстановява биоенергетиката в дома. Цъфналото растение предлазполага към дружелюбност,  предприемчивост и решителност. Помага при стрес Той е източник е на кислород в дома и прочиства от прах. Листата и цветовете имат антиоксидантни свойства. Те могат да се използват за чай, наричан каркаде.

5. Спатифилум
Спатифилумът е лесно за отглеждане растение. То е елегантно и красиво с издължените си листа и фуниевидните бели цветове. Има розови и кремави сортове. Обича ярка светлина, топлина и висока влажност. Добре понася продължително засенчване, горещина и прохлада. Не обича течение и подгизване на почвата.
Здравословни ефекти: Овлажнява  и почиства и  въздуха от фенол, бензол, формалдехид и ацетон. Убива различни микроорганизми и е полезен, ако имате плесени в дома си. Защитава хората от емоционално изтощение и стрес.

6. Лимон
Лимонът е придирчив е към влажността на въздуха и почвата. Също така, не понася течение и местенето от място на място. Изразява капризите си с падане на листата. Лимонът има нужда от топлина и светлина, през лятото се чувства добре на открито.
Здравословни ефекти: Листата и плодовете отделят вещества, които убиват опасните бактерии. Полезен е при заболяване на дихателните пътища, простуда, ангина. Лимоненото масло помага при намалена мозъчна активност, хипертония, успокоява при стрес.

7. Хлорофитум
Това растение не изисква кой знае какви грижи. Расте и на светло, и на сянка. През лятото може да го изнесете на открито. Спокойно понася продължително засушаване. Претенциозно е само към въздушната влажност.
Здравословни ефекти: Прочиства въздуха, като неутрализира продуктите на горенето, формалдехиди и феноли. Едно растение за 24 часа прочиства площ от 6 куб. м. Ще усилите свойствата му, ако добавите в почвата дървени въглища.

11 стайни цветя, който помагат за здравето.

8. Каланхое
Каланхоето е лесно за отглеждане. Обича ярка светлина, но преките слънчеви лъчи са опасни за него. През зимата се полива веднъж в месеца, иначе не цъфти. Понася добре сухия въздух.
Здравословни ефекти: Пресен сок от каланхое спира кръвотечение, от него раните и изгарянията заздравяват по-бързо. Прочиства въздуха от болестотворни микроби, гъбни спори и има антивирусно действие.

9. Бегонии
Условно можем да разделим бегониите на две групи: декоративно-листни и цъфтящи. Те са лесни за отглеждане, виреят и на сянка. Трябва да се поливат редовно, но не допускайте подгизване на почвата.
Здравословни ефекти: Отделят във въздуха фитонциди, които убиват най-различни микроорганизми. Особено ефективно се справят със стрептококите и стафилококите. Прочистват и овлажняват въздуха, поглъщат токсичните химически съединения.

10. Хамеропс
Това е вид палма, която е особенно подходяща за стайно отглеждане. Защото расте бавно и не е капризна. През лятото се чувства добре на открито. Понася сух въздух, но обича обилно поливане.
Здравословни ефекти: Всяка палма прочиства въздуха, обогатява го с кислород. Ако се полива редовно, растението връща влагата обратно и овлажнява въздуха.

11. Нефролепис
Това е една от най-красивите папрати, която се отглежда в стайни условия. Расте бързо, иска единствено редовно поливане и висока въздушна влажност. Вирее и на по-сенчесто място, и на слънце.
Здравословни ефекти: Нефролеписът помага на вяли и сънливи хора да се ободрят, действа стимулиращо на имунитета. Ако е близо до компютър или телевизор, може да не се безпокоите за излъчването им.

Стаини растения  можете да си закупите от почти всеки 🌳 Градински център  или 💐 Mагазин за цветя регистриран в каталога на gradina bg.

Отговорете