13 идеи кои сортове грозде да съчетаем за добро вино

Sortove-grozde

13 идеи кои сортове грозде да съчетаем за добро вино.

Има някои основни правила, как да изберете грозде за вино. Известно е, че вино се произвежда от прясно грозде! Също така е важно гроздето да е брано и превозено хладно.

А ето и някои идеи за  различните сортовете грозде и получаващото се вино:

1. Сортове грозде като Каберне совиньон, Мерло, Пино ноар, Мавруд, а до някъде Гъмза и Широка Мелнишка можете да използвате за получаване на много добри червени вина с високо качество.

2. От Каберне совиньон, Мерло, Мавруд, или комбинация от тях ще получите хармонично на аромат и вкус вино. Поседи ли в дъбова бъчва, а после – в бутилка – ще съзрява и старее!

3. От Памид или Сензо става вино за бърза консумация – обикновенно трапезно вино. То е леко, свежо, със светло-червен до розов цвят, с непретенциозен аромат и вкус – но е тънко вино.

4. От Пино ноар, Гъмза, Широка Мелнишка или комбинация от тези сортове може да получите богато и комплексно червено вино. Но не искайте нещо кой знае какво от него след около две-три години!

5. Сортове като Букет, Рубин, Шевка, Сторгозия е по-добре да комбинирате с някой от останалите.

Идеи кои сортове грозде да съчетаем за добро бяло вино.

6. За по-уникално бяло вино, с много характерен аромат и вкус на тамян, трябва да използвате сорта Тамянка. Атрактивно вино за бърза консумация. Но силата на бялото вино не е в стареенето.

7. От Шардоне, Совиньон блан или комбинация може да произведете фино, с великолепен плодов или плодово-тревист аромат и вкус – това е добре балансирано бяло вино.

8. Сортът мускат ще ви даде вино с по-тежък аромат и вкус, плътно, по-ароматно отколкото балансирано бяло вино. Сортът Мискет отонел (Мускат отонел) е добър за стареене.

9. Мискет – червен и Врачански, не бъркайте с мускат – виното от него е със специфичен характерен аромат и вкус на гюл с пролетни цветя, по-тънко, по-нежно, идеално за бърза консумация.

10. Ризлинг или Юни блан е подходящ сорт за по-свежи бели вина, с по-висока киселинност, с тревисто-плодов аромат и вкус, но без голям потенциал за развитие.

11. Димят, Рацители, Алиготе, Фетяска алба дават бели вина с неутрален до плодов характер, но е по-добре да се комбинират с някои от другите сортове.

12. Керацуда или други местни сортове, ако имате – комбинирайте ги с други бели сортове!

13. Директните сортове – Шасла, Отел, Липа, Царица на лозята, Чауш, Юлски Бисер, Янтар и т.н. не притежават достатъчно съдържание на захари и киселини. Имат по-слаб рандеман и виното им по-трудно се избистря. Те нямат благороден характер, но мнозина и от тях правят вино с вкус на ягода или горски плодове, и то вкусно.

Други важни правила:
Червено вино се прави лесно, но се опазва по-трудно!
Бяло вино се прави трудно, но по-лесно се опазва!
По-добре не оставяйте бяло вино за отлежаване и стареене! Неговата сила са плодовия дъх, свежестта и и вкуса на прясното грозде.
Ако ще купувате грозде и не познавате сортовете – потърсете помощ не само от приятел, но и от специалист! И имайте едно наум: Често търговците смесват сортовете.

Можете да закупите добро вино от винарските изби  регистрирани в категория 🍷 Винарни във фирмения каталог на Градина БГ.

Коментирайте

Отговорете