14 идеи, как да познаем узрелите зеленчуци и плодове

Uzreli-plodove-zelenchuci

14 идеи, как да познаем узрелите зеленчуци и плодове.

За съжаление, съвременното земеделие използва най-различни торове и химикали, за отглеждането на плодове и зеленчуци. Те могат да изглеждат привлекателно на външен вид, но веднъж щом ги вкусите, осъзнавате че сте сгрешили. Как да разпознаете онези плодове и зеленчуци, които наистина са качествени? Предлагаме ви няколко съвета, които ще ви помогнат в избора на най-вкусните и полезни плодове и зеленчуци.

1. Пъпеш
Ако искате да си купите наистина узрял пъпеш, търсете тежката сладникава миризма. Но внимавайте, защото ако миризмата е твърде наситена, това е знак, че пъпешът е презрял. Най-надеждният признак за зрелостта на един пъпеш е леко да го натиснете в ствола и ако той влезе навътре съвсем малко, значи е готов за консумация.

2. Домати
Много от нас смятат, че доматите на клонки са по-свежи и затова ги избират. Всъщност стъблото не е индикатор за свежестта, а за недостатъчната зрялост на доматите. Цветът на един добър домат трябва да бъде хомогенен и наситен, без зелени участъци. Освен това миризмата му трябва да е приятна. Лесно е да се забележат нитратните домати в магазина – те са еластични, но не са твърди. Ако ги натиснете, няма да видите следи от пръстовия отпечатък. Качествените домати трябва да са леко меки на допир.

Идеи, как да познаем узрелите зеленчуци и плодове.

3. Краставици
Купувайте краставиците с яркозелен цвят. Те трябва да са твърди на допир. Ако краставицата е свежа, цветът на нейната кожа трябва да бъде наситен, без никакъв блясък. Кората, която е твърде блестяща, може да сигнализира, че зеленчукът е пълен с нитрати и е покрит с восък.
Обърнете внимание на опашката – ако е изсъхнала и суха, това е знак за недобро качество. Купувайте краставици, които са със среден размер. Прекалено сухите зеленчуци имат воден вкус и са неприятно горчиви. Петна, пукнатини и охлузвания по повърхността на краставицата също са неприемливи.

4. Ягоди
Ягодите се разпознават по техния аромат. Ако миришат на сладко, те вероятно са узрели и са наистина сочни и вкусни, а ако не миришат на нищо, вероятно или са презрели, или искат още няколко дни.

5. Диня
Най-вкусните и най-сладките дини узряват във втората половина на август до края на септември. Някои производители пръскат ранните дини с азотни торове и стимулатори на растежа, опитвайки се да събират реколтата по-бързо. Всички плодове абсорбират тези опасни вещества от околната среда. Поради същата причина не би трябвало да купувате дини, които вече са отрязани – съдържат много микроби.
Избирайте средна диня. Светлите, контрастиращи ивици и лъскава кора са показатели за нейната зрялост. Зрялата диня има суха опашка, защото когато диня узрява, тя спира да пие влага от земята. Почукайте плода с пръст – узрелите дини издават кънтящ звук.

Идеи, как да познаем узрелите зеленчуци и плодове.

6. Банани
Избирайте банани с яркожълт цвят. Малките точки на кората показват, че плодът е узрял и е готов за употреба. Въпреки това не трябва да съхранявате банана повече от 2 дни, или ще презрее твърде много.
Не купувайте банани с големи черни петна, тъй като е започнал процесът на гниене.

7. Ябълки
Избирайте средни ябълки. Те трябва да са твърди и тежки. Не купувайте лъскави плодове. За да изглеждат добре, производителите ги мажат с восък или с естествени смоли.
Когато купувате зелена ябълка, обърнете внимание на сивата мрежа близо до стъблото – ако е там, означава, че ябълката е узряла.

8. Череши
Купувайте череши през сезона – през юни или юли. Плодовете са по-питателни, вкусни и по-евтини по това време. Проверете черешите с докосване, преди да ги купите – те не трябва да бъдат твърде твърди или твърде меки и не трябва да има капки върху тях. Плодовете трябва да блестят и да са наситени на цвят. Колкото по-тъмни са плодовете, толкова по-полезни захари, каротеноиди, антоцианини и органични киселини притежават.
Избирайте череши само с дръжки. Свежите череши имат зелени и твърди дръжки. Ако плодовете са лепкави, е вероятно те да не са свежи, а миризмата на ферментация означава, че плодовете се развалят.

Идеи, как да познаем узрелите зеленчуци и плодове.

9. Сливи
При купуване на сливи изберете плодове с хомогенен цвят. Избягвайте напуканите сливи, както и такива с вдлъбнатини, петна и други наранявания. Плодът трябва да е тежък, с приятна сладка миризма. Ако обвивката на плода има тънък бял слой, това означава, че сливите са обрани наскоро. Обърнете внимание на дръжката – узрялата слива трябва да има узряло стъбло.

10. Праскова
Просто погледнете от коя страна прасковата е червена – оттам тя е имала пряк контакт със слънцето. А от срещуположната страна прасковата трябва да бъде жълта. Бъдете сигурни, че няма никакви зелени петна по нея и чак тогава можете спокойно да закупите плода.

11. Круши
Зрялата круша може лесно да бъде идентифицирана от силния аромат. Самият плод не трябва да бъде нито твърд, нито прекалено мек и не трябва да има никаква повреда или вдлъбнатина върху неговата кора. Кафяви петна в близост до опашката показват, че плодът не е свеж.

Идеи, как да познаем узрелите зеленчуци и плодове.

12. Киви
Когато избирате киви, поставете един плод между палеца и показалеца и го стиснете леко – зрелият плод ще бъде мек, но еластичен. Също така обръщайте внимание на миризмата. Зрялото киви има осезаема цитрусова миризма, а кората е гладка и твърда, без никакви повреди.

13. Лимони
Зрелият лимон има блестяща кора, все едно е полиран. Обръщайте внимание на гладкостта на кората – лимоните от първата реколта са гладки. Концентрацията на полезни елементи в тях е по-висока, отколкото в плодовете на по-нататъшните реколти. Кожата, която е твърде груба, обикновено е дебела и тежи повече от плодовете с тънка кора, но имат по-малко пулпа.

14. Авокадо
Когато избирате авокадо, първо трябва да обърнете внимание на неговия цвят. Зрелите плодове обикновено са много по-тъмни. Но имайте предвид, че има видове, които може да останат вечнозелени. Кожата на авокадото трябва да е малко набръчкана, но не трябва да има големи вдлъбнатини или натъртвания. Последната стъпка е да проверите началото на стъблото. Ако цветът под него е зелен или жълт, този плод си заслужава да се закупи. Ако е кафяв, плодът е презрял.

Още статии на тема плодове и зеленчуци, можете да прочетете в раздел овощна и зеленчукова градина в Gradina BG. ГРАДИНА БГ е каталог с фирми и продукти за градината. 

Отговорете