4 растения, които прогонват къртици

Rasteniya-kartitsi

4 растения прогонват къртици.

Къртиците навреждат на  растенията, като копаят тунели усърдно и неуморно. Къртиците във вашата градина или двор са нежелани гости, които трудно можете да прогоните. Те предпочитат плодородните почви, понеже там виреят най-много червеи и подземни насекоми. А това е любимата храна на къртицата. Грижите, които полагаме за растенията също привличат къртиците – например поливането. За тях е много по-лесно да ровят във влажна почва.

Къртиците не са тревопасни, но те унищожават младите растения, защото докато дълбаят, увреждат корените им. За един час те могат да прекопаят 4 метра подземен проход. Това донякъде е добре за почвата, защото я обработва и поддържа плодородието ѝ. Но, когато растенията започнат да изсъхват и  видите купчинки къртичини, които поглъщат водата при поливане. Тогава започвате да се замисляте, как да изгоните тази напаст от градината си.

1/ Тагетес, Тагетис, Турта (Tagetes / Marigold)
За пореден път сме свидетели, колко полезен за градината е слънчевият тагетес! Това е растение, което къртиците не търпят. Познавате го – цвете е, с остра, силна миризма. Има го в повечето паркове в страната, защото е непретенциозно и цъфти изобилно в жълто-оранжево. Ако го засадите турта по краищата на двора си, къртицата няма да го изтърпи и ще се изсели.

4 растения прогонват къртици.

2/ Фритилария, наречена още ведрица.

растения прогонват къртици - Фритилария

Родът Фритилария (сем.Liliaceae) включва над 130 растения. Всяко растение е уникално по рода си, но всички са обединени спрямо формата на цвета. Фритилариите са наречени още ведрици и представляват интерес за цветарите от много години. Доказано е, че всички части на растенията са отровни и съдържат ароматни вещества в луковицата, които прогонват земеровещите гризачи.

Ето кои разновидности на цветето можете да намерите в магазините за посадъчни материали:
Фритилария Imperalis е пролетноцъфтящо растение, чиято луковица се засажда през есента. Фритилария acmopetala е нежно растение със звънчевидни цветове. Fritillaria michailovskyi е с шоколадови багри в съчетание с жълто.

Фритиларията е чаровно цвете с невероятни цветове. Тя е пред изчезване в природата. Културните форми са с виолетови, бели, червеникаво- кафяви и сивкави цветове, като при всички е запазена нишката.

3/ Рицин (Ricinus communis)
Ако иманещо което къртиците не понасят това е растението Рицин. Къртиците са защитени животни и отрови срещу тях не се продават – забранени са. Затова използвайте други изпитани средства. Едно от тях е рициновото растение.  Къртиците не го обичат и бягат от него. Ако засеете на двора на границите на имота си жив плет от рицин, може да спите спокойно, защото все едно сте подписали договор с охранителна фирма срещу къртици. Рицинът се размножава със семена, които трябва преди да се посеят през май. Преди това е добре да се накиснат за 24 часа във вода. Растението, макар и красиво, е силно отровно, особено семената му.

4 растения прогонват къртици.

4/ Друго растение, което къртиците не търпят е един вид млечка.
Това е Epurga lathyris. Растението е отровно и предизвиква кожни алергии при допир с млекоподобния сок, който отделя при нараняване. Не се предлага в магазините за семена, но на помощ може да дойде някой съсед. Не е изключено да я откриете в диво състояние.
Размножава се чрез семена или разделяне на туфата (ако има такава). Интересното е, че зелената маса не мръзне и не се поврежда нито от слани, нито от мраз. Цъфтежът е обилен, но невзрачен. Ако не съберете семената навреме и допуснете да се разнесат из двора, рискувате повсеместна инвазия.

Освен с тези четири растения прогонват къртици, можете да ги прогоните и със звуци. Те имат изключително остър слух и някои шумове са нетърпими за тях. Например, ако закопаете стъклен съд – бутилка или буркан в близост до къртичината. За целта стъкленият съд трябва да е с гърлото нагоре и да се подава леко, с милиметри над повъхността. Вятърът предизвиква свистене, което прогонва къртиците. На ветровите места е възможно да се забие метална пръчка, на която се нанизва пластмасова водна бутилка, като ефектът е същият както при първия вариант.
Съществува и опцията да потърсите специализирана фирма за борба с къртици и други гризачи. Както и да поставите капани или да  си закупите уреди от фирмите регистрирани в категория 🔐🍀 Растителна защита в gradina bg.

 

Коментари (1)

Отговорете