5 ароматни стайни растения

Echinopsis-oxygona
кактус Ехинопсис

5 ароматни стайни растения.

Много са причините да отглеждаме стайни растения. Интериорните цветя и другите домашни растения красят домовете ни, пречистват въздуха и нaмаляват ежедневния стрес. Особено силно е влиянието на тези от тях, които излъчват приятен аромат. Днешният човек прекарва голяма част от времето си вкъщи особено през зимата. Затова е важно е да му бъде уютно, комфортно и да е ограден с приятни аромати. Ето някои от най-уханните стайни растения:

Стефанотис, Мадагаскарски жасмин (Stephanotis floribunda)

Стефанотис, Мадагаскарски жасмин (Stephanotis floribunda)Притежава елегантни и бели ухаещи на жасмин цветове. Има наситен, цветист аромат. Цветовете ярко контрастират на тъмнозелените и плътни листа. Колкото е красиво това растение, толкова е и чувствително. Той е бързо растящо, пълзящо растение. Със своите звездовидни бели цветове и восъчни листа, стефанотисът е любимо растение за булчински букети. Не се тори и се полива рядко през зимата. Расте най-добре на светло и защитено място.

 

Ароматни стайни растения.

Гардения (Gardenia sp.)

Гардения (Gardenia sp.)Едно от най-разпространените интериорни цветя, със силен натрапчив аромат е гарденията (Gardenia sp.). Тя представлява красив храст, който в наши условия достига да около метър височина. Листата й са едри, кожести, тъмно зелени и лъскави, а на техния фон изпъкват белите едри цветове с тежък, цветист аромат. Цветовете са с диаметър около 7-10 см. Баграта им е бяла при отварянето и няколко дни след това, а после става кремава и дори жълта при прецъфтяване. В аромата на гарденията се влюбват почти всички хора и бързо си я взимат у дома. Не всеки обаче успява с отглеждането. Важно е да се знае, че това благоуханно храстче обича повечко вода, която да има възможност да се оттича. Светлината, топлината, влажният въздух и слънцето са от особена важност за доброто й развитие. За наторяване на гарденията изполвайте тор за обичащи киселата среда растения каквото е например азалията.

Уханен здравец (мушкато) /Pelargonium/

Уханен здравец (мушкато) /Pelargonium/Здравецът най-добре расте и цъфти в малка саксия. Ще се изненадате, колко различни ухания има мушкатото: от аромат на роза, лимон, индийско орехче и дори шоколад. Формата на листата им е също много разнообразнa – понякога като дантела, друг път като броня. На пипане листата са меки, като кадифе. Отглеждайте здравеца на слънчево, защитено от течения място. Поливайте и го наторявайте редовно с обикновена смесена тор. Уверете се, че вашият здравец получава достатъчно светлина, защото в противен случай ще се издължи и обезформи. Когато клоните започнат да старчат, окастрете ги, за да се оформи растението като храст. Резниците можете да използвате, за да захванете нови растения.

Ароматни стайни растения.

Цитрусови растения

Цитрусови растенияДекоративните им зелени лъскави листа се допълват от бели, силно ароматични цветове и жълти или оранжеви плодове. Те придават на цитрусови терастенията особена красота. У нас най-често се отглежда лимонът (Citrus limonia), а по-рядко портокалът (Citrus sinensis) и мандарините (Citrus nobilis и Citrus unshiu). Със сигурност бързо ще се влюбите в сладкия аромат на лимона, портокала или грейпфрута. Повечето цитрусови растения се отглеждат изненадващо лесно. Достатъчно е в помещението да има достатъчно светлина. Ако сте достатъчно търпеливи, можете да се радвате на плодове. Отглеждайте своето цитрусово дръвче на слънчево, защитено от течения място. Поливайте и го наторявайте редовно с обикновена смесена тор през пролетта и лятото.

Ехинопсис (Echinopsis oxygona)

Ехинопсис (Echinopsis oxygona)От кактусите също има един вид, който определено привлича всички сетива. Това е ехинопсисът – Echinopsis oxygona. Понякога го наричат „кралицата на нощта“, въпреки че това красиво наименование принадлежи на род Selenicereus – също представители на семейство кактусови. Независимо от това и двата вида кактуси цъфтят нощем, като цветът се отваря само за една нощ. Уханието му така бързо изпълва въздуха наоколо и е толкова наситено, че наистина опиянява.

Който е усетил този аромат през топлите летни нощи, никога не го забравя. Обикновено, в сравнение с кактуса, цветът е направо огромен. Обагрен е в бяло или кремаво. Обикновено цъфтежът е изобилен и се появяват множество пъпки, които се отварят последователно в продължение на месец. Тези растения нямат нужда от почти никакви грижи. Много малко поливане, повече светлина и дори можете да ги оставяте на слънце на балкона през лятото. Те ще ви се отблагодарят с гигантски, красиви и екзотични уханни цветове.

Отговорете