5 ползи от домашния компост

Komposter

5 ползи от домашния компост

Дългогодишен проблем за всички градинари, които живеят в къща с двор или обитават своите вили,  е събирането и оползотворяването на биоразградимия боклук. Това са битови (хранителни) отпадъци, огромно количество плевели, останали след почистване на лехите, както и сухите клончета от плодните дръвчета.

Почти 70 процента от отпадъците в домовете се състоят от органични компоненти ( хранителни остатъци, цветя, стари плодове и зеленчуци, черупки от яйца, утайка от кафе, пакетчета от чай, , т.н.). Избягвайте: месо, риба, сготвена храна, млечни продукти, кучешки  и котешки изпражнения, кокали, заразени растения.

Ползите от домашния компост са неизброимо много.

На първо място, в домашното градинарство, няма по-сполучлив метод за подхранване на растенията от естествената тор.
Нищо не възвръща плодородието на почвата, както компоста, произведен в градински компостер,

Второ, компостът има и друго важно предназначение – той може да се използва като естествено покривало при зазимяването на растенията в градината.

5 ползи от домашния компост.

Не трето място компостът допринася за екоравновесието, тъй като чрез него домакинствата сами складират биоразградимите си отпадъци, вместо да ги изхвърлят с останалия боклук.

Четвърто, компостът оказва положително влияние върху съдържанието на влага в почвата и и органични хранителни материали. Променя и стабилизира pH. Компостирането превръща вашите отпадъци в полезен продукт – органична тор – компост.

И пето, компостът повишава обмяната на въздух, променя и стабилизира киселинността на почвата. Влияе благотворно върху микроорганизмите и понижава вероятността от болести по растенията.

Съвременният градински компостер е едно доста удобно и полезно решение. Обикновено, той е конструиран във вид контейнер или голяма кутия с вместимост 200-1000 литра.

Как да познаем, че компостът ни е готов? Готовият компост е тъмнокафяв, подобен на почвата пласт, който се намира на дъното на съда. Може да съдържа някои неразградени компоненти. Особено такива, които са били добавени цели. Те трябва да се отделят и отново да се върнат в съда, за да продължат своето разграждане.

Компостът може да е доста уплътнен, което е нормално, защото тежестта на поставяния отгоре материал е сплескал всичко отдолу. Ако компостът е доста мокър, също не е тревожен факт. Чрез разрохкване на компоста с градинска вила скоро ще получите материал, готов за употреба.

Отговорете