5 правила за удължаване цъфтежа на цветето Циклама

Tsiklama-gradina-bg

5 правила за удължаване цъфтежа на цветето Циклама.

Цикламата /Cyclamen/ е едно от не многото стайни цветя, които цъфтят основно през зимата.

Повечето хора които са отглеждали циклама мислят, че е капризно растение.
Обаче, опитните цветари твърдят, че при добри грижи една и съща грудка циклама може да подновява растежа си и да цъфти безукорно около 30 години. Обикновено през февруари цикламата е все още в апогея на цъфтежа си. Първите признаци на увяхване на цветовете и преминаване към покой се забелязват към началото на април.

Помнете, че в период на цъфтеж цикламата не понася топлина и ярко слънце. Най-добре цъфти и се развива при температура в помещението не по-висока от 13-15°С. Не понася и понижаване на температурата под 10°С. Идеалното място за цикламата през зимата е в близост до северен прозорец. Цветарите се шегуват, че цикламата се полива “с акъл, а не със сърце“. Тоест – в никакъв случай не се излива вода върху растението и клубена. При засъхване на почвата, най-добре е да поставите саксията за половин час в по-голям съд с вода. Но така че водата да не прехвърли ръба й.

Как да удължим цъфтежа на цветето Циклама.

Друг възможен начин за поливане е наливането на вода в подложката. След около час – останалото, не поето количество течност, непременно се изхвърля. Поливната вода трябва да бъде със стайна температура. Тъй като естественото местообитание на цикламата са топлите влажни гори, тя се чувства идеално в помещение с повишена влажност на въздуха. Същевременно, обаче, не понася никакво оросяване на листата с вода. Затова овлажняването на въздуха може да стане чрез оставяне на съд с вода в близост до нагревателен уред и др.
Подхранването на две седмици с течен тор за цъфтящи култури също спомага за удължаване на цъфтежа и се отразява добре на качеството му.

Невероятно, но факт!!
Сред хоби-цветарите е разпространен един нестандартен начин за удължаване цъфтежа на цикламата. Състои се в слагането на късчета лед в саксията, като се внимава той да не докосва грудката и другите части на растението. Тъй като на едно добре развито растение циклама могат да се видят до 20-30 цвята, естествено е те да са в различна фаза на развитие. Едни от тях отмират, други тепърва зацъфтяват. Щом се забележи повяхнал цвят, трябва веднага да се отстрани. Това се отнася и за пожълтелите листа. В двата случая обаче се изисква те да бъдат премахнати до основа, т.е. да бъдат отделени от клубена. Ако се остави част от дръжката им, бъдете сигурни, че много бързо тя ще стане проводник на инфекции и това ще ускори загниването на грудката.

След цъфтежа растението се държи при малко по-висока температура -16-18°С до опадане на листата и поливането се преустановява. След това грудката се съхранява на хладно и тъмно място до пресаждането и през септември в нов субстрат.

По материали от zeleno bg

Отговорете