5 правила за подрязване на мушкато за обилен цъфтеж

Podryazvane-mushkato

Правила за подрязване на мушкато за обилно цъфтене.

мушкато обилно цъфтенеМногочислените видове мушкато се славят с непретенциозност и ярко цъфтене. При скромните изисквания към почвата, поливането и температурата, основен елемент от грижите за мушкатото за пищно цъфтене става подрязването. Ако това бъде пренебрегнато, то съвсем скоро количеството съцветия ще се намали видимо, подрастъците ще се издължат и ще останат голи, самият цвят ще стане безформен и непривлекателен.

 

Правила за подрязване на мушкато. Защо трябва мушкатото да се подрязва?
1.    За да се предизвикат появата на странични подрастъци и за да се образуват нови зачатъци на цветове;

Правила за подрязване на мушкато2.    Да се придаде на растението компактна и равномерна форма;
3.    За да стане цъфтенето по – пищно, продължително и стабилно;
4.    За да се получи качествен материал за разсаждане на любимия сорт.

Техника на подрязването на мушкатото за богато цъфтене.
Как да подрежем мушкатото, че да цъфти добре? Цъфтенето и доброто състояние на растението първостепенно зависи от качеството на изпълнението на подрязването. Затова е необходимо отделянето на излишните или засъхналите стъбла да става с остър и дезинфекциран инструмент:

Правила за подрязване на мушкато за цъфтеж–    Най-добре е за тази цел да се използва бръснач, а ако няма такъв ще свърши работа и канцеларски или тънък кухненски нож.
–    Ножица не бива да се използва, защото тя прищипва летораслите и нарушава тъканта на мястото на срязването.

Срязването се изпълнява над листен възел обърнат към външната страна на храста. В този случай появяващите се леторасли няма да си пречат един на друг и няма да създадат излишна гъстота на короната. За отделянето на младо стъбло може да се мине и без инструмент. Прищипването се прави със сухи и чисти пръсти, като се стараем да не дърпаме клонката или да не нарушим нейния повърхностен слой.
За избягване на загниване или поражение от вредители мястото на срязването се посипва с раздробен активен или обикновен въглен. В домашни условия при подрязването на мушкато през пролетта и след цъфтене е удобно да се използва прах от природния антисептик- канела.
След подрязването на мушкатото може да го наторим с тор съдържащ азот. Това ще ускори образуването на зелени леторасли.

Правила за подрязване на мушкато през есента.

подрязване на мушкатоКак да подрежем мушкатото през есента? Когато завърши образуването на нови цветни пъпки, а съществуващите цветове постепенно увяхват, идва времето на есенно подрязване на мушкатото. Пред тази процедура се поставя за цел не само да се оформи хубав храст, но и да се оздрави растението.
В началото се отделят всички повехнали цветове, повредени или засъхнали стъбла и листа. Това ще даде възможност да се облекчи последващата работа, както и да се даде възможност  да се спестят сили на растението, когато започне активното израстване на нови клонки. След визуален преглед на мушкатото за пищно цъфтене се подрязват и съкращават издължените стъбла, слабите и оголени клонки развалящи външния вид на храста.  При подбора на мястото на срязване е важно да се помни, че разклонения се образуват от спящите пъпки на възлите поради което е ненужно да се оставят дълги междувъзелни участъци.

През есента излизащите в покой растения се подрязват приблизително на една трета. Не бива да се страхувате от такова дълбоко подрязване на мушкатото. Зимата при добро осветление и спазване на условията за отглеждане на растението то ще компенсира и ще образува нови здрави прорастъци. При храстовите мушката за по-добро разклоняване на летораслите, те се прищипват след всяка четвърта пъпка. Процесът на подрязване и прищипване на мушкатото е безболезнен за растението чак до декември. След това растението се оставя в покой. Мушкатото е най-уязвимо в най-тъмните дни на годината, то расте по-лошо, всички външни въздействия се възприемат като стрес.  

Pelargonium cuttings

Get more from your pelargoniums by multiplying them. You’ll need a sharp knife, small pots and some potting soil. Take a cutting off a mother plant right above a node. Prepare the cutting by removing lower leaves and flower buds and trimming the stem to just below a node. Put the cuttings in pots and water them. Within six to eight weeks your "home-cloned" pelargoniums will start to root and grow.

Публикувахте от Fiskars в Понеделник, 13 март 2017 г.

Виж още по темата: Мушкато от семе – предизвикатeлство за цветарите

По материали от : zeleno.bg

Коментари (3)

Отговорете