5 причини да отглеждаме есенен люляк – лагерстремия

Indijski-Liuliak-Zaglavie

Индийски люляк – есенен люляк – лагерстремия.

В много дворове, особено покрай морето, през есента има отрупани с цвят храсти. Дори и към края на октомври пищните цветове привличат окото и много напомнят на Средиземноморските паркове. Същият, сравнително нисък, но отрупан с цвят храст, може да се види и в каменни вази. Малцина ще разпознаят веднага индийския люляк, въпреки че това е едно от най-отглежданите у нас растения.

Индийски люляк - есенен люляк - лагерстремия в градинатаПредставяме на вашето внимание Lagerstroemia indica на български – лагерстремия или просто индийски люляк. В България на места го наричат и есенен люляк, защото цъфти през есента. Уникално цвете, храст, дърво – както искате, така може да го наречете.

Това е растение за романтици, защото ще направи градината ви невероятно ефирна и загадъчно-романтична. Цветовете му може да са бели, бледо розови, бонбонено розови, лилави и всякакви нюанси в тези гами.
Цената му е приемлива – може да си закупите малко цвете за 6 лева в саксийка и да си го гледате у дома. След като порасне ще се превърне в малко храстче и вече ще се наложи да му потърсите по-просторно място навън. Посадете го на завет и на слънце – да му е светличко и топличко.

Индийски люляк – лагерстремия.

Пролетта може да се подрязва и оформя. И останалите грижи са като за всеки друг цъфтящ храст. И след години, да сте живи и здрави да му се радвате, ще се превърне в красиво дърво, през лятото отрупвано с бухнали цветни облачета. Смята се, че може да достигне до 8-9 метра височина. Листенцата са му елипсовидни, яркозелени и бляскави.

Индийски люляк - есенен люляк - лагерстремия в саксияЦветовете както казахме са разнообразни, кое от кое по-ярки и по-впечатляващи. Привлекателното е, че цъфти от август до октомври и се превръща в огромен цветен облак. Можете, идеално да го съчетаете с традиционния български люляк. Българският люляк ще ви радва пролетта, а индийския лятото и есента. Сравнен с българския – индийският е по-нежен, по-бухнал, по-кичест, по-екзотичен… но не мирише като българския. А аромата при растенията и цветята понякога е определящ.

Есенният люляк произхожда от Югоизточна Азия. И отдавна е завладял цяла Европа. Няма значим парк, който да не се е украсил с този храст. Отдавна, любителите цветари започват активно да го отглеждат и у нас. Най-добрите успяват. Най-вече край морето или в Южна България няма никакъв проблем да си отгледате такива храстчета. Донякъде е проблем в Северна България и на местата с висока надморска височина. Там, където има силни зимни застудявания. Имайте предвид, че тази крехка ефирна красота трудно понася студовете. Ако сте си насадили индийски люляк, трябва специално да го зазимите, укрепите, завиете, за да оцелее, ако температурите паднат под -10 градуса.

Можете да си купите индийски люляк от от ГРАДИНСКИТЕ ЦЕНТРОВЕ 🌳 представени в Zeleno BG – 62 градински центъра от цяла България, с телефони, адреси, продуктово разнообразие.

Индийски люляк – есенен люляк – лагерстремия.

 

Коментари (1)

Отговорете