5+ причини да отгледаме Глоксиния

Gloksinia

5+ причини да отгледаме Глоксиния.

Глоксиния (Gloxinia) е много ценено стайно растение и е познато в Европа от векове. Глоксинията произхожда от топлите, влажни гори на Бразилия, откъдето е пренесена и култивирана. Стайните видове, които се отглеждат днес, са различни от цветята, които растат в бразилските джунгли. Глоксинията наподобява на други два популярни вида – африканската теменужка и стрептокарпуса. Подобно на тях, тя цъфти продължително и с прекрасни цветове. Ето основните причини, поради които си заслужава да имате това цвете в колекцията си:

1. Глоксинията има хипнотизиращата красота.
Който види за за първи път чудно красивото каменно цвете – онемява. Каменното цвете, както у нас се нарича синингията, известна и като глоксиния, е едно от най-красивите саксийни цветя. Цветовете на глоксинията са като камбанки и изглеждат като кадифени. Насочени са нагоре и могат да са прости или кичести. Срещат се едноцветни, както и пъстри представители.

2. Има колекционерска стойност.
Ако сте пристрастени към цветята, задължително трябва да добавите глоксиния към колекцията си. Това прекрасно растение заслужава вниманието ви. Глоксинията или каменното цвете, както още е известно, е познато на градинарите отдавна. На едно възрастно растение понякога може да видите до тридесет цветове – това е истинско предизвикателство за колекционерите.

5+ причини да отгледаме Глоксиния.

3. Разнообразие.
Този род включва много разнообразни растения, които представляват истинско съкровище за ценителите. Видовете варират по размер – от миниатюрната S. Pulsilla, която може да се побере в напръстник, до гигантската S. Macropoda, която може да достигне до метър. Модерните видове са много различни от първоначалните растения, открити в джунглите на Бразилия. От хибридните сортове най-популярен сред градинарите любители и професионалисти е сортът Жозефин.

4. Лесна за размножаване.
В домашни условия много хора си захващат глоксинии от листо (както стайните теменужки). Слагате листото в прозрачна чашка с вода и когато пусне коренчета го засаждате в почва.

5. Глоксинията се отглежда лесно и не е взискателна.
Ето някои от неоходимите грижи. Дръжте глоксинията на светло. През зимата може да е на южен прозорец, но през топлите месеци за цветето е по-добре да е на източно изложение. Светлината е фактор, който влияе на цветните пъпки. Глоксинията предпочита умерена температура – между 17 и 25 градуса. Ако температурата е под 10 градуса, листата и цветовете започват да почерняват. Най-важната грижа е поливането. Не бива да мокрите листата и грудката на цветето, за да не загният. Поливайте почвата около грудката. Най-добре сипвайте водата в подложката на саксията. Отглеждайте глоксинията в плитка и широка саксия. Торопочвената смес трябва да е пропусклива. Ако подхранвате растението с тор за цъфтящи растения с повече калий, то ще образува едри и качествени цветове.

Също така глоксинията е едно от най-дълго цъфтящите стайни растения.

За да си купите глоксиния, прозвънете 🌳 Градинските центрове регистрирани в каталога на gradina bg.

Отговорете