5 съвета за отглеждане на рози в саксии

5 съвета за отглеждане на рози в саксии.

Едни от най-красивите и със сравнително малко труд отглеждани цветя са декоративните рози. За разлика от сезонните цветя, розата цъфти през цялото лято до късна есен. Тяхното предимство, е че успешно могат да се отглеждат на постоянно място както в градината така и в различни съдове – саксии или сандъчета. При добра грижа те могат да растат повече от 20 години. Разположени на балкони и прозорци, розите създават красота, свежест и усещане за близост с природата. При тях са ценни както красивите цветове с разнообразни багри, тъка и силният приятен аромат.

Съдовете за отглеждане на рози са различни по форма, големина и материал, от който са направени. Изборът на съда трябва да бъде съобразен с изискванията на растението и типа на неговата коренова система. Подходящи за розите са саксии или сандъчета с дълбочина поне 35-40 см. Може да се използват и бетонови корита, които се поставят неподвижно около къщата. Мястото, където ще се поставят съдовете с рози трябва да бъде добре огрявано от слънцето. За предпочитане е съдовете, предназначени за отглеждане на рози, да се боядисват отвън за да се намали силното им загряване от слънцето. Понеже то се отразява неблагоприятно върху корените на растенията.

Ограниченият обем на съдовете, както и силното слънце бързо изсушават почвата. Това налага да се поддържа водният режим на почвата с по-чести поливки. Без поддържане на нормална влажност в почвата е невъзможно да се осигури многократен цъфтеж през целия вегетационен период. Върху отворите на дъното на съда се поставят едри камъчета или друг вид дренаж за оттичане на излишната вода. Важно условие за отглеждането на розите в съдове е подготовката на почвата, която ще се поставя в съдовете. Тя трябва да бъде лека, пореста и обогатена с угнил оборски тор.
Да отгледаме РОЗА в саксия.

5 съвета за отглеждане на рози в саксии

5 съвета за отглеждане на рози в саксии.

При избор на съдове трябва да се знаят свойствата на материала, от който са направени те, за да се вземат адекватни мерки при отглеждане на розите в тях. Дървените съдове – бурета, сандъчета имат лоша топлопроводимост, и поради това корените не страдат от резките температурни колебания. Каменните съдове – корита, вази се влияят от температурата , като сравнително лесно се нагряват и охлаждат. Керамичните съдове, когато са без глазура пропускат въздуха до корените и улесняват дишането им. Пластмасовите съдове са удобни, леки, трайни и евтини. В тях почвеният субстрат изсъхва по-бавно но и те бързо се нагряват от слънцето.

При отглеждане на розите в съдове трябва та се има предвид факта, че тези растения са студоустоичиви и могат да останат навън през зимата без да измръзнат. По рискови за тях са горещите летни дни. Тогава при прекомерно нагряване на съда, в който са засадени е възможно „опичане” на корените и неблагоприятни последици за растението. Това налага засенчване на съдовете и редовно поливане.

По материали от зелено бг

Още статии на тема РОЗИ.

Коментари (1)

Отговорете