6+ оценка за Магнолия Грандифлора, вечнозелената

Magnolia-Grandiflora-darvo

6+ оценка за Магнолия Грандифлора, единствената вечнозелена магнолия.

Заслужена оценка за Магнолия Грандифлора, заради невероятното съчетание на красиви цветове и неповторим аромат. Това е единствената вечнозелена Магнолия.
В по-топлите региони на България издържа през зимата, но е нужна допълнителна защита ако се отглежда на места, където температурата пада под – 18С. Затова в нашата страна едроцветната магнолия се среща в районите с по-топъл климат като черноморието , местата с микроклимат като Стара Загора, Велико Търново и др. И в южните части на страната (Сандански, Петрич и др.).

Магнолия Грандифлора „Exmouth”
Магнолия Грандифлора „Exmouth”

Едролистна магнолия или както още е известна с латинското си наименование Magnolia grandiflora е дърво с неповторима красота. Това декоративно дърво може да достигне на височина около 15 м. Формата на короната може да е различна, но най-често срещаната е широкопирамидална. Отличава се с атрактивни, месести, тъмнозелени, лъскави листа и с едри, силно ароматни цветове.
Магнолия Грандифлора, наричана още и южна магнолия расте бавно и често се отглежда като вечнозелен храст за стена. Цъфти между юли и септември с ароматни кремавобели цветове. Препоръчваме ви сортовете: magnolia grandiflora „Exmouth”, magnolia grandiflora „Ferruginea“, magnolia grandiflora „Gallisoniensis“.

Магнолия Грандифлора, oтглеждане.

Засадете магнолията в началото на пролетта, след като изчакате да отминат и последните студове. Изберете огряно от слънчето място, защитено от ветровете. Светлината има основополагащо отношение към залагането на цветните пъпки. По правило магнолията се нагажда добре към всякакви почви, стига да няма в тях варовик. Варовитата почва предизвиква хлороза на листата, която е причина за тяхното пожълтяване и болнав вид.

Магнолия Грандифлора „Gallisoniensis“
Магнолия Грандифлора „Gallisoniensis“

Внимателно избирайте мястото на засаждане, добре е дървото да е самостоятелно. Необходим е добър дренаж, затова при засаждането добавете много торф. Освен това насипете наоколо мулч, но той да е на 5-10 см от стъблото (за да не загние самото стъбло) и до 60 см в диаметър, а на дебелина 5-10 см. Мулчът може да се състои в парчета дървесна кора, надробени клонки или парчета листа. Никога не копайте и не засаждайте близо до стъблото. Всяка пролет добавяйте слой от торф или добре изгнил компост около растението.
Магнолията се размножава чрез резници, които се вземат през пролетта и се поставят в пясък или перлит за вкореняване. След като се вкоренят се поставят в субстрат. Размножаването може да стане и чрез семена, но е доста по трудоемко.
Магнолията се използва широко в ландшафтния дизайн, заради красивата си корона, която радва през цялата година и заради прекрасните си големи цветове и аромат.

Статии за другите видове магнолии в  zeleno.bg

Магнолия Грандифлора можете да си купите от градинските центрове 🌳 представени в Градина БГ.

Коментари (3)

  1. Защото е от семе. Купете си от палм център Пловдив и ще ви цъфне същата година.

Отговорете