7+ идеи за създаване на зимна градина

Zimna-gradina

7+ идеи за създаване на зимна градина

Винаги на есен ни идва идеята за зимна градина. Това се случва, когато трябва да приберем многобройните саксии на топло, за да презимуват. Идеята за зимната градина е място, което да поддържа жива връзката ни с природата. Обикновено, това е красиво екстериорно разширение на вашата къща или апартамент. Създаването на зимна градина е свързано с няколко необходими избора и решения. Ето някои идеи и съвети:

1. Концепция. Зимната градина е кръстоска между градина и стая. Тя се  се различава от оранжерията, тъй като оранжерията е предназначена единствено за отглеждане на растения. А зимната градина е едновременно място за отдих и за събиране на семейството. Оранжериите се намират в задния двор, а зимната градина, като правило епродължение на къщата. В градските апартаменти зимната градина, най-често е остъклен балкон.

2. Изберете вида на зимната градина. Има два основни вида: с дървена конструкция или с PVC (алуминиева) конструкция. Изборът зависи от вашия вкус. Ако жилищната постройка е дървена, добре е да изберете дървена конструкция. Дървената конструкция е по-скъпа, затова ако бюджетът ви е ограничен, по-добре изберете алуминиева конструкция. Градините с алуминиева конструкция са доста здрави, издържат на капризите на времето и са доста по-евтини са. Има богат изборът на различен вид оцветяване на профилите, което помага да се впишат във външния вид на жилището ви.

3. Определете размера. Определете двете измерения – дължина и ширина. Не залагайте на големите зимни градини или пък на прекалено малки. Преценете колко място желаете да отделите, съобразено с предназначението на вашата градина. Ако желаете да превърнете това място в школа по танци, тогава разбираемо ви трябва доста пространство. Но ако желаете кътче за следобедното кафе или за вечерното питие под звездите, направете си малка уютна зимна градина.

7+ идеи за създаване на зимна градина.

4. Изберете стила на вашата зимна градина. Или по просто казано, изберете формата на вашата постройка. Има много видове като Едуардски стил, Викториански стил, Наклонена, Г- образна  форма и т.н. Можете да направите и свой собствен дизайн, съобразен с формата на вашия дом и свободното пространство в двора. Изградете зимната си градина, така че да се вписва и да допълва формата на жилищната ви постройка.

5. Вид на стените на зимната градина. Съществуват много решения, но два са основните: стени, изцяло направени от стъкло или малка тухлена стена, на 1/3 от височината на стената и останалите 2/3 стъклопакет. Това зависи единствено от вашите предпочитания. Ако например не искате да стоите във витрина, направете си малка стена. Ако пък желаете да се наслаждавате на открита гледка и слънчевите лъчи, изградете стените изцяло от стъкло.

6. Проветряване. Трябва да решите дали искате вентилация във вашата зимна градина. В общи линии, това е задължително. Иначе има риск градината ви да се превърне  в сауна. Уточнете размера и вида на вентилационните отвори.

7. Ако желаете можете да изберете озеленител за вашата зимна градина. В портала zeleno bg ще откриете над 100 фирми за озеленяване разпределени в две категории: 🍃 Озеленяване София и 🎋 Озеленяване страната.

Има и други избори, които трябва да направите и също са част от проектирането на зимна градина. Например, разположението на вратата и прозорците, вида на стъклата (затъмнени или не) и други подобни. Това са най-общо нещата с които трябва да се съобразите при дизайна на такъв вид постройка. Обсъдете тези аспекти със специалисти в областта. Фирми които изграждат зимни градини ще откриете в категория ❄ Зимни градини в gradina bg.

Коментирайте

Отговорете