Череши, 7 интересни факта за тях

cheresha-11

Череши, 7 интересни факта за тях

Череши, днес се срещат навсякъде. От римските овощни градини до съвременните супермаркети, скромните череши се радват на дълга и плодотворна история. Тези плодове имат биография. Ето няколко факта, които си струват да се знаят:

1. Ние ядем череши, още от каменната ера.

Археолозите са открили вкаменени череши в праисторическите пещери в Европа и Азия. Най-ранното писмено споменаване на черешите идва от гръцкия автор  Теофрастус, който описва плода в своята история на растенията през 300 пр.н.е. По същото време Дифилус от Сифос, гръцки автор и лекар, пише за полезността на черешите като диуретик.

черешови дървета2. Римските войници разпространяват черешите по света.

Черешите са били част от техния порцион, по време на военни походи.  Изхвърлените от тях костилки ставали дърветата, които се разпространявали в цялата империя. Има една стара поговорка, че за да се намерят старите римски пътища, всичко, което трябваше да направите, е да следвате дивите черешови дървета.

Череши – интересни факти.

3. Има повече от 1000 сорта череши.

От Лапинс, през Бинг до Ван, има повече от 500 разновидности на сладки череши и почти още толкова кисели сорта. Но само малък процент – около 20 – се използват в търговското производство.

Събиране на череши4. Събирането на черешите е предизвикателство за находчивите.

Типичното черешово дърво произвежда 7000 череши. И така, какъв е най-бързият и най-ефикасен начин да ги съберете? Много производители използват механичен вибратор, който захваща дървото и го друса достатъчно, за да освободи плода, който пада върху гигантски брезент, който след това се изсипва върху конвейерна лента.

Череши – интересни факти.

5. Турция е водещия производител на череши в света.

В продължение на дълги години до края на 80-те,  САЩ водеха света в производството на череши. Но след 1990 г. Турция претендира за титлата, а днес тя произвежда около 535 000 тона годишно в сравнение с около 345 000 тона в САЩ. Всъщност е уместно да се има предвид плодородния климат на страната и фактът, че черешите произхождат от Мала Азия, която днес е част от съвременна Турция.

6. Името череша може би има гръцки произход.

Думата череша се приписва на гръцкия град Церас, който днес е град Гиресун, разположен в съвременна Турция. Това е мястото, откъдето черешите са били изнесени за първи път в Европа. Но някои историци смятат, че самият град е кръстен на черешите и предпочитат теорията за акадския произход за името.

Череши – интересни факти.

7 Световният рекорд по плюене на костилки от череши на дълги разстояния е 93 фута (28 метра).

Браян Краузе, който е част от династията на семейство Краузе, постига рекорда на ежегоден конкурс в Eau Claire, Мичиган, САЩ, през 2004 г. Същия ден Краузе плюе костилка на повече от 90 фута в свободния стил, което поставя рекорд.

Отговорете