7 красиви, но потенциално опасни растения

Opasni-rasteniya

7 красиви, но потенциално опасни растения.

Много отровни растения се срещат в природата. Някои от тях се отглеждат и за декорация. Можете да ги откриете както в природата, така и в градините и саксиите. Така че, някои от прекрасните растения, които отглеждаме с много любов и грижа могат да бъдат опасни!
Ето някои от най-често срещаните вредни растения, които могат да ни напакостят:

Олеандър (зокум)Олеандър (зокум)
Всяка една негова част е отровна. Включително сокът, ароматът, димът, който се отделя при горене. Ароматът причинява главоболие и недостиг на въздух. Олеандърът (Nerium oleander) е широко разпространено в средиземноморските страни растение. При битката при Уотърлу, британците са изгубили повече войници заради него, отколкото в сраженията. В лагера си войниците са си правили шишчета, използвайки клечки от различни храсти. Тези, които са избрали олеандъра, не се събудили на сутринта. При поглъщане на която и да било част от растението се увреждат храносмилателната, нервната и кръвоносната системи. Първа помощ: приемане на много течности и евентуално активен въглен на таблетки.

Рододендрон (азалия)Рододендрон (азалия)
Рододендронът е много красив, но и той е в категорията опасни растения. Рододендроните са храсти или малки дръвчета. Почти всички видове са вечнозелени. Не опитвайте какви са цветовете му на вкус. Листата на рододендрона (Azalea indica/Rhododendron) са отровни, както и медът, направен от нектара на родендрона. Те могат да предизвикат секреция от носа, слюноотделяне, сълзене и дори повръщане.

Бругмансия, Ангелски тромпетБругмансия (Ангелски тромпет)
Градинарите сигурно ще ви кажат, че растенията от семейство Brugmansia са получили прякора си „ангелски тромпет“ заради големите си цветове. Които понякога достигат до 50 см дължина. Ние обаче смятаме, че са кръстени на ангелите с тромпети, които ще ви очакват на оня свят. Поглъщането на растението, което съдържа опасно висока концентрация скополамин и атропин, често е фатално. Дори ароматът на цветовете е упойващ.

Красиви, но потенциално опасни растения.

Кокиче
Отровни са луковиците на кокичетата. Те съдържат отровен алкалоид. А надземната част е отровна в по-малка степен. Причинява повръщане, диария, увреждане на бъбреците,нарушения на кръвосъсирването. Все оак кокичето може да бъде и лечебно. От стръковете на блатното кокиче (Leucojum aestivum) се извлича лекарственото вещество galantamin.То се използва за производството на българското лекарство Nivalin (в миналото за тази цел е ползвана луковицата на Galanthus Nivalis).Това лекарство е използвано в миналото за лечение на детски паралич, и намира приложение в съвременната медицина за лечение на Алцхаймер.

Зюмбюл
Както при кокичето и тук са отровни луковиците. Те имат способността да натрупват оксалова киселина, която дразни стомашно-чревния тракт и провокира повръщане и диария. Освен това, тези растения могат да станат причина за смъртта на домашните ви животни!

Момина сълзаМомина сълза
Красива отрова и същевременно лекарство- не е ли истинско чудо на природата? Момината сълза (Convallaria majalis) е сред най-популярните пролетни цветя, символ на нежност, чистота и любов. Тя е изцяло отровна, особено цветовете. Дори водата във вазата, в която е имало букет от момина сълза, е отровна. Момината сълза е в състояние да предизвика отпадналост, диария и повръщане. Затова наистина трябва да бъдете много внимателни. Препоръчва се ръцете да се измиват добре с вода и сапун, след като сте пипали това цвете. Бременни и деца не бива да берат момина сълза.

Клематис (повет)
Представителите на рода са слабо отровни. Разтриването на надземните части на клематиса (Clematis )може да предизвика задушаване, кашляне и сълзене на очите. Поглъщането причинява вътрешно кървене в храносмилателния тракт.

 

Коментари (4)

  1. Въпреки че няма как да проверя дали написаното е вярно (в Интернет пишат всякакви хора), благодаря за споделената информация! И само да споделя, че не познавам човек, който яде цветя! 🙂

  2. Децата са малки хора , които ближат,смучат и хапят много негодни за ядене неща включително листа,треви,цветя.
    Детето ми е на 4 годинки, обърнах се към националния биологичен институт за достоверна информация дали цветето анемоне е дастатъчно отровно ,тъй като не вярвам в интернет. Казаха ми,че ако дете или дребно животинче яде от цветенцата може и да има фатален край. Във всички чуждестранни сайтове за растения пише ако има отровни , забелязвам че в България за съжаление не е така.

Отговорете