7 съвета как да си направите градина

gradina-sazdavane

7 съвета как да си направите градина

Грижите около създаването на градина ще ви помогнат да забравите за стреса и да се наслаждавате дълго на спокойствие и хармония.

1. Идеята е добра, но трябва да се обмисли
Желаете да създадете нова градина? Дали да е зеленчукова, от която да събирате екологично чисти продукти? Или пък билкова градина? А защо не и класическа цветна градина?
Ако вземете решение да отглеждате цветя, тогава трябва да изберте между едногодишни и многогодишни. Едногодишните са по-пищни като цвят, но трябва да се засаждат отново и отново всяка година.
Ако пък изберете многогодишни растения, тогаваимайте предвид, че те имат по-кратко време на цъфтеж. Но за сметка на това ще се радвате на красотата им година след година. Можете да смесвате и от двата вида – в края на краищата, това е вашата градина и ще правите каквото си искате.
Нашия съвет: Започнете с малко. Много по-добре е да засадите първо една малка леха, отколкото да се провалите и двора ви да не красив.

Съвети как да си направите градина.

2. Подберете правилното място
Почти всички видове зеленчуци, както и повечето градински цветя се нуждаят от около шест часа слънчева светлина всеки ден. Затова, определете колко горе-долу са слънчевите часове на мястото, което сте избрали. То може да се окаже доста по-слънчево или сенчесто, отколкото си мислите.
Ако обаче няма достатъчно слънчева светлина не се отчайвайте. Просто заложете на подходящите растения. Много видове растения понасят сянка отлично и дори я предпочитат.
Преди да закупите семена, грудки или растения от някой специализиран магазин, добре е първо да попитате къде да засадите конкретното растение на място с повече или по-малко слънчева светлина.
Нашия съвет: Създайте цветната градинка на място, на което можете виждате растенията постоянно. Това може да е пред прозореца, край входната врата или край алеята, която пресича двора ви. Така ще можете да се наслаждавате постоянно на красотата на растенията.

3. Подготовка на терена
На първо време почистете мястото и го разорете добре. Прекопаването трябва да е плитко – до около 20 – 25 сантиметра. Когато засадите семената или луковиците  и вече сте ги засипали с пръст, бихте могли да го покриете с вестник – 3 – 4 пласта и да добавите отгоре още малко пръст и мулч. Така ще запазите температурата в почвата равномерна, ако садите през есента.
Нашия съвет: Тази процедура може да се приложи на почти всички видове растения. Имайте предвид, че затрупаната с пръст вестникарска хартия ще се разложи напълно и едва ли ще е нужно да я отстранявате напролет.

Съвети как да си направите градина.

4. Обогатяване на почвата
Всяка почва неизменно се нуждае от малко подхранване, когато се садят растения. Решението е просто – повече органична материя. Добавете 6 до 8 сантиметра слой от компост, суха окосена трева, изгнили листа или тор. Ако имате желание да прекопаете, тогава омесете добре органичната материя с пръстта.
Ако ви мързи да копаете, тогава можете да оставите органичната материя по повърхността и до пролетта всичко ще е изгнило и пропило се в почвата.
Нашия съвет: Направете лабораторен анализ на почвата във вашия двор. Резултатите от този анализ ще получите до около 2 седмици. Това жоже да ви се струва прекалено, но това е гаранция, че всичко във вашата градина ще се развие по план.

5. Подберете най-подходящите растения
Повечето хора се запътват към любимия си градински център и се спускат да купуват неща, които изглеждат изумително и нестандартно. Но има някои тънкости.
Специалистите по озеленяване казват,  да изберете растения, имайки предвид климата и почвата в съответния район. А също така и броя на дните с достатъчно количество слънчева светлина.
Нашия съвет: Потърсете в Интернет кои растения са по-подходящи за съответния климат. Някои от лесните за отглеждане растения за начинаещи са: слънчоглед, невен, здравец, руски градински чай, лилава ехинацея, теменуги, маруля, чушки, домати и краставици.

Съвети как да си направите градина.

6. Садете на лунна светлина.
Някои агрономите казват, че растенията, засадени на лунна светлина, растат по-бързо и стават по-силни.
Нашия съвет: Ако имате възможност засадете растенията на лунна светлина. Допълнителен плюс е, че през нощта се използва по-малко вода при саденето.

7. Поддръжка на градината
Вашата градина е вече готова, така че си отдъхнете. Не се отпускате обаче прекомерно . Градината ви все още изисква периодична поддръжка и грижи. Не забравяйте да поливате когато е нужно да се прави това. Отскубвайте и плевелите, които поникват периодично. Обогатете почвата наоколо със суха тор около средата на сезона. Ако използвате течен тор, наторяването трябва да се извършва всеки месец.
Нашия съвет: Най-важното – не забравяйте да спрете за миг и да се насладите на красотата на вашата прекрасна градина!

За да си купите подходящи градински растения, прозвънете 🌴 Декоративните разсадници и 🌳 Градинските центрове регистрирани в каталога на gradina bg и zeleno bg.

За по-пълна информация прочетете статията: 7 съвета, как се прави градинка мечта.

Коментирайте

Коментари (2)

  1. Нашия съвет: Ако имате възможност засадете растенията на лунна светлина. Допълнителен плюс е, че през нощта се използва по-малко вода при саденето.

Отговорете