8 вида градински косачки

Gradinski-kosachki

8 вида градински косачки.

През 1827 година Едуин Бъдинг патентова първата машина за косене на трева в Глостършир, Англия. Той въвежда принципа на вретеновидно отрязване на тревата – точно и равномерно. И днес този тип косачки се използват при голф игрищата и стадионите. За премахване на тревата до декоративни препятствия, като:алпинеуми, беседки, стени, бордюри е удобен тримерът, работещ с пластмасова корда. За любителите на градинска техника, най-подходящи са ротационните косачки, чието режещо устройство е хоризонтално въртящ се (като перка) нож. Всички косачки работят на принципа на създаване на въздушен поток при въртенето на ножа (или ножовете). В резултат, тревите се доизправят, а откосът се издухва встрани или се събира в кош-колектор с обем 40 – 60 литра.

8 вида градински косачки.

Едуин Бъдинг едва ли е очаквал, че само два века по-късно, косачките ще са един от най-разпространените уреди за косене на различни видове тревни площи. Ако принципът на косене, почти не се е променил през последните два века, то енергийните източници, които захранват моторните косачки определят тяхното разнообразие на съвременния пазар.

Първото нещо, което трябва да обмислите, преди да си купите косачка, е площта, върху която ще я използвате. Също така, обърнете внимание на вида и дължината на тревата, която ще косите. Ливадата с големина на стандартно тенис игрище се приема за ливада среден размер. Всеки по-малък размер е малка ливада; а всеки по-голям е голяма ливада.

На пазара за косачки за трева се срещат най-различни видове, според начина им на захранване и придвижване. Ето най-разпространените днес градински косачки:

8 вида градински косачки.

Ръчни косачки. Въпреки че са смятани за отживелица, ръчните косачки си остават един романтичен намек за времената, когато градинарството е било екологично без  изхвърляне на никакви вредни газове в атмосферата. При тях цялата енергия идва от работещата ръка, затова те не се препоръчват за косенето на големи тревни площи. Ръчните механични косачки се препоръчват се за косене на морави до около 100 m². Ножовете (най-често 5) са криволинейно монтирани на цилиндричен барабан, който приема въртеливото движение от двете водещи колела. Чрез тях височината на косене може да се настройва от 12 до 40 mm на 5-6 степени. Ширината на окосяваната ивица е от 30 до 40 сm, в зависимост от модела. Допълнителна екстра е събирателния кош.

Моторни косачки. Те са с двигател с вътрешно горене. Най-често се използват четиритактови двигатели за по-голям въртящ момент. Тези косачки работят на бензин, газ или дизел. Мощността обикновено е 2-7 конски сили (1.5 до 6.75 kW). Двигателите имат карбуратор и изискват ръчно издърпване на коляновия вал, за да стартират работа. Макар в търговските мрежи да се срещат и модели с електрически стартер. За предпочитане са при по-големи тревни площи – над 500 m². Те са истински професионални машини за любители. Със стабилния си бензинов двигател, алуминиев или олекотен метален корпус и лагерувани колела, тези косачки са създадени за дълъг работен режим в сравнително тежки условия.

8 вида градински косачки.

Електрически косачки. Те са с кабел, чрез който се включват в ел.мрежа. Леки са и произвеждат шум с много по-малко децибели от моторните. Използват се за среден размер тревни площи (до 500 m²). Предлагат се в широка гама в зависимост от мощността на ел. двигателя – от 800W до 1600W. При покупка обаче избирайте косачки с мощност над 1000W, осигуряващи стабилен работен режим. Не пропускайте и окомплектовката – събирателния кош, спестява много време.

Качествените ел. косачки трябва да имат и следножов направляващ дефлектор, който да насочва окосената трева в коша. Така той се пълни цялостно и не се дава възможност за падане на тревни кичури по моравата. Височината на косене се регулира степенно (средно на 4 нива) от 10 до 60 mm. Това става ръчно (с жило) или чрез развиване на опорните колела (само при малките косачки) и смяна на позицията им. Ширината на окосената ивица варира от 35cm до 50 cm, в зависимост от модела.

8 вида градински косачки.

Акумулаторни косачки. Наричат се още Безкабелни косачки. Те са страхотен вариант, ако моравата ви е малко по-голяма. А също и ако местоположението ѝ прави достъпа с кабелна електрическа косачка доста затруднен. Те работят с батерии и по принцип струват повече от електрическите си братовчеди, но издържат достатъчно време да окосят малки до средни по размер ливади. С новите литиево – йонни технологии при производство на батерии в последните години се повиши капацитета и издръжливостта им при продължителна работа. А подхода на унифициране дава възможност да използвате вашите налични Li-Ion батерии с новата ви косачка, стига да са от една търговска марка.

Роботизирани косачки. Този тип косачки имат специфичен модел на работа, който им позволява да покрият изключително голям тревен терен.Те се захранват от кабел, който е включен към система, която предварително задава параметрите, в които роботът косачка трябва да работи. За тяхната работа, не се изисква почти никакъв физически труд. Роботизираните косачки могат саморъчно да се настройват според терена, притежават и сензори за дъжд.

Косачки със слънчево захранване. Те са с панел и компютър. Косачките със слънчево захранване са сравнително нови изделия на пазара и търсят все още своята ниша. Те работят чрез зададена компютърна програма. По-скъпи са от традиционните косачки. Тази технология сега прохожда и тепърва се очаква по-сериозно развитие.

8 вида градински косачки.

Самоходни райдери. Към съвременната градинска техника, за по големи площи (над 1000 – 1500 m²) се причисляват самоходните райдери. Самоходните косачки са с фронтално режещо устройство. В самоходните косачки се вграждат обикновено дизелови двигатели с директно впръскване. Това превръща тези косачки в изключително подходящи и ефективни за компании, занимаващи се професионално с проектиране и озеленяване на терени.

Градински трактори. Те са с двигатели от 12 к. с., имащи 6 предни скорости, 1 задна и режеща глава с 2 ножа. Въпреки малките си габарити, градинските трактори се предлагат със специализиран инвентар – ремарке с обем 200 л, гребло за мъх, торачка и сеялка, устройство за изриване на сняг и др.

Редом с различните видове системи за захранване на косачките идват техните предимства и недостатъци. Затова всяко решение за закупуване на косачка трябва да е съобразена с терена, на който тя трябва да оперира.

Можете да си купите градински косачки от фирмите регистрирани в категория 🛠 Градинска техника е Градина БГ.

#градинскикосачки

Отговорете