9 препоръки как да получим най-сладкия пъпеш на света

Papesh

9 препоръки как да получим най-сладкия пъпеш на света.

Най-популярният начин за измерване на сладостта на плодовете е по скалата на Брикс. Мерната единица е градус на Брикс. Тя показва не само захарното съдържание на водния разтвор, но и количеството на другите твърди частици, намиращи се в него. Като например различни аминокиселини, витамини и минерали, подобряващи вкуса и хранителния профил на плодовете.

Сладоста на пъпешитее зависи от генетичния им състав, почвено-климатичните условия и времето на беритбата. Предлагаме ви някой препоръки как да постигнете максимални резултати.

1. Пъпешите придобиват уникален скадък вкус ако се добави вулканичната пепел в почвата. Така че ако можете да си осигурите вулканична пепел, пробвайте задължително

2. Посейте пъпешите възможно най-рано.
Пъпешите се нуждаят от продължителен и топъл вегетационен период. Затова, започнете сеитбата, когато нощните температури са около 12°С. Сеитбата може да бъде директно на открито. А можете и да подготвите предварително разсад, който да засадите веднага щом навън няма опасност от измръзване.

3. Изберете най-топлото кътче в градината.
То трябва да е топло от ранна пролет и чак до края на септември. Подходящо място е от южната срана на ограда или стена, която да поема топлината от слънцето и да я връща обратно към растенията.

Препоръки как да получим най-сладкия пъпеш на света.

4. Проучете добре сортовите характеристики на пода пъпеш.
Най-популярните класическите сладки сортове пъпеши у нас са:
Медена роса, Победител, Хибрид 1, Хибрид 15, Видински коравци, Десертен 5 и др. Те се различават се по размер, ранозрелост, цвят и сочност на плодовото месо, родовитост и устойчивост към стресовите фактори на околната среда.

5. Подсилете ефекта на слънчевото греене.
Не можете да промените климата в мястото, където е вашата градина и броя слънчеви дни в годината. Но можете да въздействате върху светлинния и топлинния режим на растенията. Това може да стане с използването на черно полиетиленово мулчиращо фолио или прозрачно полиетиленово покритие върху носеща конструкция. Къде можете да закупите тези аксесоари вижте в категория 🔐🍀 Растителна защита в Градина БГ.

6. Осигурете на пъпешите достатъчно място
Разсаждането става на гнезда до 3 броя в гнездо. Оптималните разстояния между растенията са 1,5 м на 0,5 м. Оставяйте най-много по 3 плода на растение. Възможно е и вертикалното им отвеждане по здрава мрежа. Така на по-малка площ получавате по-добро огряване от слънцето.

Препоръки как да получим най-сладкия пъпеш на света.

7. Поливайте ги на често и по много, но не и по време на зреенето.
За да получите богата и свежа листна маса, пъпешите се нуждаят от много вода. Поливайте така, че да избягвате мокренето на листата, защото това е предпоставка за развитието на гъбни болести. През последните седмици от узряването излишната вода води до разреждане на захарите в плодовете. Когато те достигнат максималните си размери, намалете подаваното количество вода до толкова, колкото листата да не повяхват.

8. Подхранвайте почвата
Захарите са продукт на фотосинтезата. След образуването им в листата, те се насочват към плодовете. Следователно колкото повече и по-здрави листа има едно растение – толкова по-сладки ще са плодовете му. За да стимулирате силния им растеж е нужно да подхраните почвата преди засяване с органична материя – изгнила оборска тор или компост. По време на вегетацията е добре на всеки 3-4 седмици да се прилага и течен органичен тор.

9. Оберете пъпешите ги в точния момент
Дори и да спазите всички изисквания, плодовете няма да са толкова сладки, колкото биха могли да бъдат, ако ги оберете прекалено рано. Точния момент ще ви го подскажат приятният плодов аромат, лекото омекване на кората и кухият звук при почукване. Ако не усещате голямо съпротивление при откъсването, плодовете са добре узрели.

Още статии за плодове и зеленчуци, можете да прочетете в раздел 🍉 овощна и зеленчукова градина в Gradina BG.

Коментирайте:

 

 

Отговорете