През Април, няма „маняна маняна“, всичко е неотложно

cvetna gradina April Gradina bg

Разцъфват иглики, нарциси, зюмбюли, бадеми, праскови, череши, ябълки, круши….

През април всичко се събужда. Събужда се и започва да се гизди в новата си цветна премяна. Температурите са устремяват нагоре и разцъфват иглики, нарциси, зюмбюли, бадеми, праскови, череши, ябълки, круши… Разхубавява се природата, разхубавява се и градината. А за да е такава, каквато я искаме, трябва да й се помогне. Не че е много работата в нея, но колкото и да е, по-важното да е свършена навреме. Нищо не търпи отлагане.

В цветната градина настъпва моментът за осъществяване на много от замислите, породили се през зимните дни. През Април ще се засяват и засаждат едногодишни цветя, а това значи предварително да се подготви почвата за тях. Тревният килим се нуждае от незабавни грижи – трябва да се почисти от мъртва трева, окапали листа и други попаднали по него предмети, да се разрохка и аерира повърхностният му почвен пласт. Моментът е много подходящ за засяване на тревни площи и не бива да се пропуска. Предстои да се украсяват тераси и балкони и щом мине опасността от слани, много от саксийните цветя ще заемат местата си по тях. На много от тези цветя саксиите са им отеснели, те трябва да се сменят и почвата в тях да се обогати. Почистете с внимание цветните лехи.

Мулчирайте почвата. Мулчирането представлява покриване на почвата със слама, трева, шума, дървесна кора и клонки, полиетиленово платно и други подобни материали.  Слоят мулч не позволява да се изпарява наличната в почвата влага и едновременно като гъба попива дъждовната вода. Мулчът от борова кора е много подходящ – разлага се бавно, обогатява почвата с ценен хумус. В немулчираната почва дейността на микроорганизмите е затруднена, въздухът прониква трудно, растежът на корените е затруднен и растенията изглеждат зле. По изрязаните рози през април се развиват много растежни пъпки. Отстранете част от малките филизчета, предимно най-слабите, за да получите храст с красива корона.

 

През Април всичко е неотложно!

Разцъфнали саксийни растенияНа балкона. Приведете в ред саксийните си растения. Към резитбата на саксийните си растения трябва да пристъпите, когато те започнат да се развиват. Прореждане. При всички саксийни растения се изрязват напълно или се съкращават сухите клонки до здрава тъкан. След това с помощта на остри градински ножици от скелетните клонки се премахват страничните, които са прекалено близо разположени един до друг. Освен това при старите растения можете да почистите и скелетните клонки до основата им. Благодарение на това се освобождава място за нови филизи при такива силно разрастващи се саксийни растения, като бругмансията, цеструма или зокума. Те ще станат по-пищни и ще ви радват с цъфтежа си. Много саксийни растения се подрязват, докато короната не приеме кръгла форма. При зокума обаче има едно изключение: неговите клонки се съкращават частично, тъй като цветовете се образуват по върховете на миналогодишните клонки.

Радикална резитба. При саксийните растения, които образуват цветове само на новите клонки, през пролетта те трябва да се съкратят до две трети от дължината им. Така се постъпва с лагерстремията. Това се отнася и за короната на миниатюрните дръвчета, например картофеното дърво, лантаната. Благодарение на такава резитба те ще образуват много нови клонки, на които ще се появят цветни пъпки. И как да се скрием от любопитните погледи. Който търси за своята тераса бързо растящи и лесни за отглеждане растения, които могат да ви защитят от любопитните погледи на съседите, може да си помисли за катерещи се едногодишни видове.

Подобна роля могат да заемат пурпурната ипомея (Ipomoea purpurea), ипомея лобата (Ipomoea lobata), декоративният фасул (Phaseolus), тунбергия алата (Thunbergia alata). За да могат да се развият добре растенията през лятото, трябва да засеете тези видове в началото на април. Тъй като младите растения започват бързо да се вият, те се нуждаят от опора, например бамбукова пръчка. За да могат те да се развиват добре, трябва да прищипете върховете на филизите на височина 20 сантиметра.

През Април всичко е неотложно!

Зеленчукова градина gradina bgВ зеленчуковата градина засаждането на ранните топлолюбиви зеленчуци може вечe да започне. Засажда се разсадът от ранни домати, ран пипер и ран патладжан. Това не бива да става, докато почвата не е повишила температурата си до 12 градуса. В края на месеца ще може да се засажда и разсадът краставици на открито в Южна България. За сеитбата на ранния градински фасул благоприятното време настъпва обикновено през първата половина на месеца в Южна България, а на север от Балкана – след 15 април. Не бива да остават без грижи и засадените и засетите през март зеленчуци. Трябва да се окопаят ранните картофи, ранното зеле и карфиолът, да се проредят морковите.

Разцъфват иглики, нарциси, зюмбюли…

Разцъфнала ябълкаВ плодовата градина, ако ще се засаждат нови дръвчета, това трябва да стане колкото е възможно по-рано през месеца. Да не говорим за резитбата на овощните дръвчета и лозите, която, ако не е извършена, трябва да завърши още в първите априлски дни. Лозите трябва и да се привържат към опорната конструкция. Не е за подценяване и обработката на почвата около овощните дръвчета, ягодоплодните храсти и в лозето. Април е времето за присаждане с калем под кора на овощните дръвчета и в разцеп на старите лози. Така че ако искате да подмените сорта с нов, който ви харесва повече, не пропускайте момента.

Разцъфват иглики, нарциси, зюмбюли, бадеми, праскови, череши…

 

 

Отговорете