Арония, модерен и много полезен плод

aronia–general-1

Арония (Aronia)

Семейство: Розоцветни

Аронията е храст, пренесен в Европа в началото на XVIII в. от умерения пояс на Северна Америка, а в България прес 70-те години на XX век. Отглежда се в планинските и полупланинските райони, но все още на малки площи. Устойчиво на ниски температури и неприятели и взискателно единствено към почвена влага и слънцегреене, това непретенциозно, красиво и с много лечебни свойства растение намира чудесен прием с огромна скорост в цял свят.
Арония е многогодишен храст, достигащ височина до 1,5 – 3 м. Цъфти през май, а плодовете зреят през септември. Характеризира се с лъскави листа и синьо – черни плодове с тръпчиво – кисел вкус. Интересът към растението напоследък все повече се засилва, най – вече заради ценните му хранителни качества и лечебни свойства.

Арония полезен плодИзпoлзвaeмaта чacт нa apoниятa са плoдoвeтe(Fruсtuѕ Аrоnіае) cъбpaни, ĸoгaтo ca yзpeли, нo пpeди дa ca зaпoчнaли дa пpeзpявaт. Πлoдoвeтe ce изпoлзвaт cyшeни или зa нaпpaвaтa нa coĸoвe и cлaдĸa. Cyшaт ce пpи тeмпepaтypa нe пo-виcoĸa oт 40°С в пpoвeтpиви пoмeщeния. Плодовете на аронията се използват за приготвяне на сокове, компоти, сладка, десертни вина. Подходящи са също така за оцветяване на бели вина. Сок от арония

Плодовете на аронията са богати на витамини и особено витамин Р. Съдържат още йод, захари, органични киселини, каротин, фосфор, желязо, мед, магнезий.Плодовете и сокът от арония намират приложение при лечението на високо кръвно налягане, стомашни и бъбречни заболявания, мигрена, атеросклероза, нервни разстройства. Растението се прилага също така за лечение на дерматити и екземи. Има силен антиоксидантен ефект. Препоръчва се и за укрепване на имунната система.

Арония модерен плодМясто: Аронията се развива най – добре в райони с висока атмосферна влажност, предбалкански и планински области. Нуждае се от светло и слънчево място, но е доста издръжлива на атмосферни условия и понася и много ниски температури до минус 30 градуса.

Почва: Не е притенциозна и расте на почти всякакви почви с изключение на каменисти и много солени. Ако почвата е кисела трябва да се неутрализира с вар.

Арония, поливане.

Поливане: Аронията е влаголюбива култура, трябва да се полива редовно по време на наедряването на плодовете.

Размножаване: Растението може да се размножи по няколко начина – чрез резници, издънки и семена. Растенията се засаждат през есента преди настъпване на големите студове.

Аронията не страда и болести и вредители.

Голям производител на арония в чужбина е полската фирма Aronia Eggert.

Отговорете