Ашладисване, замяна на сортове или производство на …

Ashladisvane

Ашладисване, замяна на сортове или производство на разсад.

Ашладисването е техника, която днешно време обикновено има две цели:

1/ Производство на разсад – желателно в овощни разсадници (предимно на овощни дървета и разсад за зеленчуци)

2/ Заместване на сортове, замяна на сортове, стари на пазара, с нови и желани сортове.

Ашладисване буквално означава присаждане. Това е техника използвана в растениевъдството, при която тъкани от растенията се притискат или присъединяват една към друга. Така че при по нататъшното нарастване на растението да бъде формирана цялостна тъкан. Ашладисването е метод за присаждане на калем от дръвче или растение към друго стебло със силен корен.

Посредством тази техника присаденото растение сраства със стеблото на друго растение. То използва здравия му корен, за да се развие в силно и плодородно растение.

Най-често се използват се няколко метода за присаждане, които се различават по начина на съединяване на присадника (калем) към подложката (стеблото с корен).

Събирането на калеми от здрави дръвчета може да започне през месец февруари. Цитрусовите растения обикновено се ашладисват през пролетта; широколистните дървета се ашладисват с пробуждането на първите пъпки; мангото, авокадото и субтропичните дървета – през лятото.

За присаждане на млади дръвчета и лози с диаметър до 10-15 мм. препоръчваме да използвате ножици за ашладисване.

Ножиците за ашладисване са особено подходящ градински инструмент за хора без опит в ашладисването. Използването на този инструмент води до бързо, лесно и прецизно получаване на идеални разрези за точно съединяване. Ножица Premium за ашладисване с каталожен номер 1310JA-01, предлага фирма ВАЛЕРИЙ СиМ Груп АД.

Най-добре ще разберете техниката ашладисване, ако гледате клипчето:

Коментирайте:

Отговорете