Астра, богородичка, димитровче, калистефос

Astra-gradinsko cvete

Астра, богородичка, димитровче, калистефос (Callistephus), много имена за едно красиво цвете.

Красиво цвете, широко застъпено в нашите градини с много имена, като най популярното сред тях може би е Богородичка. Едногодишните астри народът ни е нарекъл богородички, може би защото цъфтят най-обилно в началото на септември, когато се чества Рождество Богородично и хората отиват в църквата за благослов с разкошни букети от тези красиви, непретенциозни, есенни цветя.Те са популярни защото има голямо разнообразие на цветове и различни форми, а също така и различни височини от 20см до 100см.

Астра или богородичкаАстрата както можете да я срещнете още, произхожда от Азия, а нейното ботаническо семейство е Сложноцветни (Asteraceae). У нас видът се отглежда, като едногодишно растение. Има добре развита коренова система. Стъблото е силно облистено с множество разклонения. Формата на храста бива пирамидална, колоновидна и разклонена. Цъфти късно лято – септември и октомври. Цветовете са розово, червено, бяло, жълто и лилаво. За астрите е подходяща добре дренирана градинска земя, както и слънчево и защитено от вятъра място. Подхранвайте 3 пъти на две седмици през летните месеци. Редовното отделяне на прецъфтелите цветове и прищипването на младите стъбла, ще намали височината, но ще увеличи броя на разклоненията и цветовете.

Астра многоцветнаВид, които може да отглеждате през пролетта си в градината е Астер алпинус (A.alpinus), произхождащ от Алпите, Средна и Южна Европа. У нас е разпространен по високите планински скали и ливади на Стара планина, Рила, Пирин и Родопите. Височината му достига до около 15-25 см. Цъфти със сини или виолетови цветове от май до юли.

Астра, размножаване

Астра на полето

Богородичката се размножава чрез семена. Семената могат да бъдат засяти чрез разсад или директно в почвата. Размножаването чрез разсад става, като засеете семената в саксия или сандъче на около 2см. дълбочина през месец февруари. Младите растения се пикират (разсаждат) през месец април.
При директната сеитба семената се засяват в почвата, когато е добре отцедена и предварително подготвена. Семената се засяват директно в почвата в края на април началото на май също на около 2см. дълбочина.

Купете си семена за астра от фирмите регистрирани в категория 🌱 Посадъчни материали в ГРАДИНА БГ.

Отговорете