Боровинка – крайъгълен камък за красота и здраве

Borovinka-1

Боровинка – крайъгълен камък за красота, здраве и дълголетие.

От няколко години боровинката се превръща от екзотика в често срещана и в любителските градини. В България се срещат 4 вида от род Боровинка (Vaccinium) – Червена (vitis-idaea), Черна (myrtillus), Синя (uliginosum) и Кавказка (arctostaphylos).

Червената боровинка е с червени плодове, презимуващи твърди листчета с подгънат ръб. Другите 3 вида са с тъмносини плодове, опадващи меки листчета с неподгънат ръб. Кавказката боровинка в България е храст висок до 3 метра (в Кавказ стига до малко дръвче) и се среща само в Странджа, а другите 3 вида са храстчета до 40 см височина и се срещат във всички наши високи планини.  Кавказката боровинка расте най-ниско, между 150 и 300 m надморска височина, Червената – над 700, Черната – най-често над 1000, а Синята – най-високо – над 1700.

Червената и Синята боровинки са с целокрайни листчета, а листчетата на Черната и Кавказката са с назъбен ръб. Завръза на върха на плода на Черната боровинка има вид на лунен кратер, а на Синята завръза е с форма на вдлъбнат кръст. Единствено листчетата на Синята боровинка синеят и са обратно-яйцевидни, а плодовете и имат гълъбово-синкав налеп. Единствено листчетата на Червената боровинка имат точки по долната страна, и са врязани обратно-едностранно на върха. Единствено плодовия сок на Черната боровинка оцветява във виолетово. Синята боровинка е с най-фин вкус, съвсем близко под нея стои вкуса на Черната, а плодът на Червената не е така сочен и е далеч назад по вкусови качества. Но поради факта, че Червената боровинка зрее по-късно, тогава когато вече ги няма плодовете на Синята и Черната, тя се ползва масово, като ободряваща храна от туристите.

Боровинка – крайъгълен камък за красота.

Как е най добре да се отглежда най-добре боровинката. Най-подходящи са планинските места, където климатът е по-умерен. Растението е устойчиво на студ, като по време на покоя през зимата издържа понижение на температурата на въздуха до минус 25 градуса. Понася късните пролетни студове. Цветовете на културната боровинка са по-студоустойчиви от тези на горската и на много други овощни видове. Видът цъфти през май, когато почти няма опасността от мразове. Въпреки че понася засенчване, расте и се развива по-добре, ако се засади на добре огрявано място.

Предпочита по-леки почви – песъчливо-торфените с кисела реакция (pH 4,4-4,8). Неподходящи за растението са тежките глинести почви или почвите с алкална реакция. Тъй като кореновата система на растението е разположена по-плитко, не понася засушаване. Боровинките, както останалите овощни видове, се засаждат през есента или пролетта. При отглеждане на боровинки поливането е задължително. За да берете по-продължително време плодове, препоръчително е да се засадят няколко сорта. Те трябва да са с различен период на узряване – ранни, средно късни и късни.

Боровинката се размножава подобно на останалите ягодоплодни култури – вегетативно и чрез семена. В практиката най-често се използва вкореняване на зрели или на зелени резници. Зрели резници се събират рано през пролетта (може и късно през есента), като се вземат от добре развити едногодишни прирасти.

Боровинка, Ползи.

Всички сме чували или чели за неизброимите ползи на боровинките. Тези дребни плодове се класират изключително високо по популярност в родината си – Америка, и са на челно място в класацията за съдържание на антиоксиданти сред плодове, зеленчуци и подправки.

Πoлзитe зa здpaвeтo нa coĸa oт чepвeни бopoвинĸи вĸлючвaт oблeĸчeниe oт инфeĸция нa пиĸoчнитe пътищa, pecпиpaтopни нapyшeния, бъбpeчни ĸaмъни, paĸ и cъpдeчни зaбoлявaния. Cъщo тaĸa e пoлeзнo зa пpeдoтвpaтявaнe нa cтoмaшни зaбoлявaния и диaбeт, ĸaĸтo и нa зaбoлявaния нa вeнцитe, пpичинeни oт зъбнa плaĸa. Фитoнyтpиeнти, ĸoитo ca ecтecтвeнo пoлyчeни pacтитeлни cъeдинeния, пpиcъcтвaт в бopoвинĸитe и e ycтaнoвeнo, чe пpeдoтвpaтявaт шиpoĸ cпeĸтъp oт здpaвocлoвни пpoблeми.

 

Отговорете