Бугенвилията очарова с ярки листа, а не с цветове

Bougainvillea nad ezero

Бугенвилията очарова с ярки листа, а не с цветове.

Бугенвилиите (Bougainvillee) спадат към семейството на вечерниковите и ни поднасят изненада: това, което повечето хора смятат за ярки пъстри цветове, съвсем не са цветове, а ярки листа, които скриват невзрачните кремави цветове.Родината на бугенвилията са високите южноамерикански плата, където френският адмирал Луи Антоан дьо Бугенвил (1729-1811) открил това растение и го пренесъл в Европа.

Бугенвилия в саксияВ природата бугенвилеята представлява лиана, храст или дори дърво. Листата й са свежо зелени с бадемово-яйцевидна форма. Виолетовите, червените, розовите, белите или оранжевите прицветници около малките жълтеникави цветове ни напомнят за слънчевия юг. Бугенвилията се нуждае от слънчево, топло, защитено от вятъра и дъжда място и обилно поливане през лятото. Отлично подхожда за зимни градини и прозорци, които излизат на юг. През летния сезон е за предпочитане бугенвилията да бъде на открито, проветриво и слънчево място, за да цъфти, затова през лятото можете да я поставите на улицата или в градината.

Бугенвилията трябва да се полива умерено, като растението издържа и на временни засушавания. Торете редовно, за да цъфти. А след цъфтежа, може да подрежете клоните й, за да оформите короната на растението. Зимата поливайте цветето по-рядко, когато почвата е почти суха. Бугенвилията се нуждаят от малко почва, така че избягвайте твърде големите саксии. Когато е в малка саксия, бугенвилията не расте само на листа, а цъфти обилно. Пресажда се чак, когато кореновата система завземе почти изцяло саксията.

. Бугенвилия под форма на арка

 

Бугенвилията има силна живителна енергия, която е много подходяща за възстановяващите се от стрес и болести. Животните също така обичат много това растение и често, ако се отглеждат навън, птиците могат да свият гнезда в него.

Бугенвилията очарова с ярки листа, а не с цветове.

 

 

 

 

Отговорете