Чубрица се сади през април

Chubritsa

Чубрица се сади през април

Градинска чубрица (Satureja hortensis) може да се отглежда във всички райони на България като едногодишна култура. В природата чубрицата се среща като многогодишен вид.

Чубрицата се отглежда като за целта предварително се произвежда разсад. Обикновено семената се засяват през март в леха на открито. За 1 квадратен метър са необходими 1.5 грама семена от чубрица. Добре е сеитбата на разсада да се направи до края на април или в началото на май.

Сеитба на разсада в няколко последователни действия:
1/ Растенията се засаждат на разстояние 30 см между редовете и 20-25 см – вътре в реда. Засейте разсада в градината в края на април или в началото на май.
2/ Покрийте разсада с почва и ситно пресят добре угнил оборски тор, може и торф или компост.
3/ Полейте обилно отстрани.
4/ Обикновено чубрицата  се разполага в края на лехите на някои от основните зеленчуци.

Чубрицата цъфти от юли до септември. Когато са в пълен цъфтеж, храстчетата са приятна гледка за очите. Семенцата са също дребни, чернокафяви и запазват кълняемостта си до 2-3 години.
Градинската чубрица не е много взискателна към климатичните условия, но предпочита слънчевите места и да има достатъчно вода. Затова е препоръчително да се напоява. Най-добрият метод за напояване е капковото напояване.

Семена или разсад от чубрица можете да си набавите от търговците регистрирани в категория 🌱 Посадъчни материали в Градина БГ.

Коментирайте

Отговорете