Дърво на живота – посадено от Бог в Едемската градина

Darvo-zhivota-gradina

Дърво на живота – посадено от Бог в средата на Едемската градина.

Украсете дома си с дърво на живота – Crassula ovata. Растението произхожда от Южна Африка и в нашите условия се отглежда като стайно. Има и други имена – Дърво на живота, Дебела Мара, Красула арборесцена, Дървото на парите, Дървото на късмета и Дървото на приятелството. То е некапризно многогодишно растение. Характерно е с дебели, восъчноподобни листа с лек червеникъв оттенък. Също така, може да се отглежда като миниатюрно дръвче, тъй като достига на височина до 2,80 м. Цъфти през зимата,  със ситни бели или розови цветове.
Поливайте растението пестеливо . Торете само веднъж в месеца, а може и по рядко. През зимата, когато цветето е във фаза покой, поливането може да се преустанови. Подходяща пръст, по принцип е хумусната. Почиствайте редовно растението от изсъхналите и опадали листа. А също така, периодично проверявайте за вредители.

Дърво на живота – Crassula ovata обича слънчеви, светли места. Ако обаче го поставите на южен прозорец, то непременно му приспособете нещо, което да хвърля сянка през летните горещини. От май спокойно може да изнесете саксията на тераса или в градина, тъй като няма опасност за растението. През зимата обаче го вкарайте на топло и то на такова място, където температурата не пада под 10 градуса. Местенето от сенчесто на светло място трябва да се извършва постепенно, за да не се отрази зле на листата. Пресажда се на всеки 2 години.
Размножаването се извършва чрез връхни или листни резници. Местата на разрязването се подсушават и се вкоренят в торфено-пясъчна почва. Засаждането трябва да стане през ранна пролет. За да останат листата наситено зелени, не я дръжте на пряка и ярка слънчева светлина, за да не повехне.

Дърво на живота, допълнителни съвети.

Ето и някои допълнителни съвети от читателите на градина бг:
– Растението е сукулент;
– може и да не се тори;
– поливане – зависи от условията, при които се отглежда;
– почва – най-добра е почвата богата на калций;
– ако го поставите на южен балкон и на директно слънце – през лятото листата могат да получат пригор, да повехнат и да упадат (напълно естествен процес); не се притеснявайте – новите листа ще са по-малки и по-стегнати ( растението се приспособява към новите условия);
– застуди ли се – растението за кратко време може да издържи до 0 – 1 °C (при по-ниски температури – измръзва и умира).

Crassula ovata minima ( drobnolistá forma)

Публикувахте от Gabriela Rácová в Неделя, 4 ноември 2018 г.

Коментари (6)

  1. Хваща се много лесно от един лист, посаден в почвата директно, като се поддържа умерена влага (през пролетта). Успех на всички.. 🌹

Отговорете