Дървовиден божур, привилегия само за императори

darvoviden bozhur 2

Дървовиден божур, привилегия само за императори.

Дървовидните божури произхождат от Китай. Там са започнали да ги отглеждат още преди 2-3 хиляди години. Божурите са дълголетни растения. Те са основен елемент в озеленяването на китайските императорски дворци и се считало че принадлежат изключително на императора. Там и днес могат да се видят достолепни стогодишни растения, скрили сякаш в големите си ароматни цветове историята на древен Китай.
Дървовидните божури се различават от тревистите по вдървенелите си стъбла, които не загиват през зимата. На височина достигат около 2-3 метра. В Европа тези красиви храсти са донесени от Сър Джоузеф Банкс през 18 век и бързо се превръщат в атракция, за която хората плашат луди пари. Дървовидните божури имат място и в нашите градини, където ще внесат една различна атмосфера. Ако решите да ги отглеждате, изберете място най-добре на слънце или лека сянка.

Подходящи са добре дренирани, но същевремено богати почви. Ако почвата ви е лека и песъчлива, добавете чернозем и оборска тор, а ако е тежка-листовка, пясък и торф. За да се развиват правилно и да цъфтят добре на божурите им е необходимо добро торене. Избягвайте богатите на азот торове, торете най-добре с комбинирани торове веднъж на всеки две седмици от март до септември. Поливайте обилно през горещите летни дни. През първите години след засаждането растенията се развиват бавно, но веднъж установени бързо ще израстнат.

Дървовиден божур, подрязване.
Подрязването се прави през февруари. Отрязват се мъртвите клони до здрава пъпка. Ако стъблата са малко и прекалено дълги, отрежете някои от тях ниско от основата. На следващата година ще се образуват много нови стъбла, които след година-две ще започнат да цъфтят.

Вижте легенда за божура.

Източник:  zeleno.bg

 

 

Отговорете