Дъждовна вода, възобновяем ресурс в градината и …

Sabirane-dazhdovna-voda

Дъждовна вода, оползотворете я във вашата градина.

Подобно на слънчевата енергия, дъждовната вода е възобновяем и полезен природен ресурс, който някои градинари игнорират. А мнозина могат успешно се възползват от него.
Ето някои от най-важните причини да я използвате и вие:
По този начин си осигурявате допълнителни количества много качествена вода за поливане на градината.
И същевременно намалявате значително изразходването на питейна вода.
Предотвратявате постоянното преовлажняване на основите на къщата. И намалявате риска от нежелани последици, като овлажняване на стените и мухъл,

Събиране на дъждовната вода, каква система за  ви е нужна?

Ако желаете да отдалечите влагата от основите на сградата, ще ви свърши работа голям съд (конейнер, варел), който да събира директно водата от улуците. За да я използвате за поливане, ви е достатъчно да поставите бидона на стабилна поставка (около метър висока). Така няма да ви е необходима помпа, ще поливате благодарение на естествения напор на водата. Внимание: задължително е съдът да е непрозрачен и да го държите плътно затворен. По този начин няма да позволите в него да се развиват водорасли,да се въдят комари, да падат листа и боклуци и да се давят различни животинки.

Друг вариант е да закопаете по-голям съд или цистерна край къщата. В този случаи ще ви е нужна помпа. А също, ще ви трябва и филтър за почистване на водата, която влиза в резервоара. Този вариант изглежда по-естетично и също предотвратява цъфтеж на водорасли. Но това ще изисква изкопни работи, пясък, чакъл и др.

Събирането на дъждовна вода има смисъл, ако са налице сравнително островърхи покриви. На плоски покриви водата застоява и се размножават вредни бактерии.

Фирми, които предлагат системи  за дъждовни води потърсете в категория 💈 Градинско и парково оборудване.

 

Отговорете