Фенел, запазете място в градината сега!

Fenel-Gradina-BG

Фенел, резервирайте място в градината сега!

Всеки градинар желае да види в градината си нещо, което никога не е отглеждал преди. Градина БГ може с удоволствие да ви препоръчам такава култура – фенел. Веднага направете резервация във вашата градина.

Фенелът (Foeniculum vulgare) е наричан още резене, див копър, копрец, полски копър, аптекарски копър, фенхел, морач, сминд, лъжлив сминдух е растение от рода Foeniculum (смятано за единствен вид от много ботаници). Той расте в южна Европа (особено по Средиземноморието) и югозападна Азия. Спада към семейството на магданоза и моркова – Сенникоцветни. От същото семейство е и копърът, но фенелът е от друг род.

Как да отгледаме дивият копър. Засейте семената директно на открито в началото на месец Юни. Както повечвро кореноплодни, женелъът ще е готов за консумация 110 дни след сеитбата или в средата на Септември.

Семена на фенел ще намерите при фирмите регистрирани в категория 🌱 Посадъчни материали на Зелено БГ.

Фенел, ползи.

Корена, листата и семената на фенела се използват в кухните от цял свят. Семената са с лек аромат, подобен на този на копъра. Коренът на дивия копър е сочен и хрупкав и може да бъде приготвян по много различни начини – задушен, варен, запечен, на грил или да се консумира суров.

Вкус на фенела. Силният анасонов аромат обикновено или привлича хората или напълно ги отблъсква. Когато се консумират сурови, корените на фенела имат много силен, дори натрапчива анасонов аромат. Когато се сготви, текстурата му става мека, а анасоновият аромат много по-лек.

Хранителни свойства. Зелената част на фенела се използва като зеленчук самостоятелно или в комбинация с други зеленчуци като гарнитура например. Свежи или сушени листа от фенел се използват като подправка в много рибни ястия. Флорентинският фенел се използва в много италиански и немски салати в комбинация с цикория и авокадо. В Италия, фенелът се използва и като подправка при приготвянето на свинско печено и пикантни колбаси. Популярен колбас съдържащ фенел е флорентинският Финочиона. Семената на дивия копър се използват и като подправка в различни видове хляб и сладкиши. Популярните алкохолните напитки джин и абсент дължат аромата си на фенела.

Фенелът съдържа етеричното масло ането. То намалява спазмите в хранително-чревния тракт. Благодарение на това свойство фенелът подобрява храносмилането. Смята се също, че облекчава болки в стомаха, висока температура и че има антисептично действие.

Фенелът прави много повече от това да придава миризма и вкус. Той също така мощно се бори с възпалението. Някои изследвания показват че може всъщност да предотврати формирането на рак в тялото. И ако вече има рак, да го спре да не се разпространява и да не се влошава.

В някои части на Индия и Пакистан, след ядене се консумират печени семена от фенел за по-добро храносмилане и за освежаване на дъха.

 

Отговорете