Гаултерия, подходящо растение за Рождество Христово

Gaulteriya

Гаултерия, подходящо растение за Рождество Христово.

Пак заваля сняг. Постепенно ни обзема коледно настроение. Украсяваме елхи, правим коледни курабийки, опаковаме подаръци и т.н. Има едно растение, което чудесно се вписва в духа на Коледните празници. Гаултерията е красиво допълнение е към украсата и е добра алтернатива на стандартните коледни растения.

ГаултериятаГаултерията е сравнително малък, необичайно красив, полуароматен вечно зелен храст. Въпреки че не е висок, стига да има място, на ширина може да се разпространи неограничено. Това растение, по принцип е външно растение и е много подходящо за цветната градина. Но, също така, може да се отглежда и като декоративно растение в саксия. През лятото цъфти с дребни бели цветове подобно на камбанки, а в началото на есента образува дребни червени (подобно на горски) плодове. Тези червените плодове се задържат и през зимата и правят гаултерията особено чаровна и подходяща да допълни коледната декорация. Някои сортове Гаултерия през зимата обагрят и листата си в ярък червен цвят. Това допълнително допринася за коледното настроение.

Гаултерия, подходящо растение за Рождество.

И така, гаултерията (Gaultheria procumbens) е красив, нисък, вечнозелен храст. Расте добре в ерикова почва (лека и песъчлива е, с кисела реакция). Обича полусенчести места. Обича умерено поливане.Почвата се поддържа леко влажна в периода на израстване. Не обича твърда вода, заради непоносимостта й към варовик. Освен красива и издръжлива, гаултерията е и лечебно растение. Растението има много ползи за организма. Червения плод е със специфичен аромат и от листата може да са правят запарки за чай срещу стомашни разтройства. Червения плод е ядлив по принцип , но не и директно откъснат от растението. По-скоро влиза в състава на други продукти. И се използва в козметиката и ароматерапията, като успокояващо средство.

През зимната гаултерията се предлага в много цветни борси и цветарски магазини аранжирана в коледния дух. Най- често е засадена в малка саксия и скоро има нужда от пресаждане. Също така гаултерия можете да си закупите и от Градинските центрове 🌳 регистрирани в Градина БГ.

Отговорете