Глухарче – злато на една ръка разстояние

gluharche-gradina bg

Глухарче – злато на една ръка разстояние.

Жълтото цветенце в тревните площи – глухарчето, е лечебно растение. Много полезно е при пролетна умора, заради богатството от витамини и калий. Глухарчето (лат. Taraxacum officinalis) е непретенциозно и вирее по целия свят. То ни е добре познато още от детските години. Цъфти през пролетта и началото на лятото, докато има влага. Растението е разпространено в цяла Европа и Западна Азия, пренесено е в цял свят. У нас се среща из ливадите и тревистите места, на песъчливи и влажни почви.
Във фитотепарията се използват цветовете, листата и корените му. Чаят от цветовете улеснява черния дроб в обработката на мазнините и стимулира храносмилането.

Свежа салата от листата възвръща силите при пролетна умора. Измитите листа от глухарче се заливат с хладка солена вода и се оставят да престоят 30 минути. Нарязват се на дребно. Прибавят се свежи магданоз и копър, пресен лук, други зеленчуци, маслини и зехтин.

Глухарчето е лечебно растениеВ миналото е било използвано за промиване при възпаление на очите. Лечебните му свойства са най-различни: засилва чревната перисталтика, намалява нивото на лошия холестерол LDH, понижава кръвната захар. Помага при запек, подуване на червата, наднормено тегло, захарен диабет, хипертония, атеросклероза, подагра.

Отварата от корени на глухарче присъства в билковите комбинации при чернодробна стеатоза, хроничен хепатит и асцит и за борба с кожните проблеми.

От април до август е времето да се берат и сушат цветовете и листата от глухарче. Билковият домашен чая се приготвя като запарка от цветните кошнички – 1 с.л. се залива с 250 мл вода. След 3-5 мин се прецежда и се пие на малки глътки. Подобрява функцията на жлъчния мехур и бъбреците.

Чай от листата на глухарче е отличен за детоксикация на организма. Тъй като стимулира храносмилането, предупреждението към хора, които имат киселини или стомашна язва, е да пият чай и отвара от глухарче след ядене.

Глухарче – злато на една ръка разстояние.

 

Отговорете