Годжи Бери – изключително студоустойчиво растение

gogiberry-edno
Годжи Бери /Goji berry/, Лиций, Мерджан, Лициум, (Lycium Barbarum, Lycium Chinense, Wolfberry) – азиатско растение от семейство Solanacea. Годжи бери е родственик на картофа, домата, които принадлежат към семейство картофови. Поради изключителните си лечебни и хранителни стойности, богатия червено-оранжев цвят и приятния плътен вкус, китайският, монголският и тибетският народ са отглеждали растение преди около 5 хиляди години. За да се запази плода, той се изсушава до конситенция, близка до тази на стафидата.

Разстояние на засаждане: при промишлено отглеждане 2-2.5 м между редовете и  1.5-1.80 м между растенията вътре в реда, и 1.5 м между редовете, 1 м. вътре в реда  за домашни градинки или по-малки насаждения, при които обработнването ще бъде ръчно.
Goji berry е Добре разклонен храст,който има многобройни тънки,изправени леторасти, достигащ височина и ширина до 2,5-3 метра.
 
 
ИЗКЛЮЧИТЕЛНО СТУДОУСТОЙЧИВО РАСТЕНИЕ !
Може да се отглежда на над 1 000-1 200 метра надморска височина! Непретенциозно растение, което с успех може да се отглежда на всякакъв вид почви-от глинести до песъчливи и бедни, на почви с алкална и кисела реакция!
Най-добре се развива на слънчеви места защитени от силните ветрове. Не понася силните засушавания и прекомерното преовлажняване.
Цветовете са бледо лилави с дълги дръжчици, красиви,появяващи се в пазвите на листата по един или няколко. Цъвтежът е през юли и авгус-продължителен.
Листата са тясно елиптични, сивозелени.
Плод – Оранжево-червен, дребен. Познато е като храната на столетниците, използва се като виагра, активно бори раковите клетки и целулита, преждевременното стареене на кожата и редица сериозни заболявания. Регулира и подобрява работата на имунната система. Плодовете на Годжи Бери активно участва при борба с диабета, хипертонията, алергичните реакции и астмата. Консумирайте Goji berry ако се чувствате уморени или отпаднали,имате болка в очите или зрението Ви изневерява…Лиций пречиства организма от токсични вещества. Годжи Бери е полезна билка за черния дроб, бъбреците, очите, подсилва организма, дава енергия.
Плодовете на Годжи бери съдържат редица жизненоважни микроелементи – фосфор, цинк,  калций, желязо, мед, калий, магнезий, натрий и селен, витамини B1,B2,B6,A,E,C. Според последните проучвания,количествата витамин C в лиция са приблизително 500 пъти повече от тези в Цитрусите. Смята се,че това е плодът с най-високи съдържания на витамин C сред всички познати до момента.
Известно е още като „Плодова Виагра“, „Търсач на Удоволствия“,
„Склуптор на Целулита“,  „Императорското плодче“
Растението Годжи бери се отглежда много лесно. Растат във всякакъв вид почва (даже и най-бедната). Доста са сухоустойчиви и издържат на сянка,въпреки че на слънце плододават по-обилно.Растенията започват да плододават на втората година след засаждането,а около четвъртата встъпват в пълно плододаване.Цветовете се появяват рано през лятото,а плодовете се берат до падането на сланите.
Годжи бери  се използва освен за добив на плодове и за жив плет и декорация в цветната градина.
Годжи бери може да се консумира директно или след накисване в хладка вода за около 10 минути. Препоръчителната дневна доза на тибетския плод  20-30 грама дневно, преди хранене. Може да се приготви и запарка като 2 супени лъжици лиций се сваряват в 0,5 литра вода.В китайската медицина ГОДЖИ БЕРИ се използва при:
– Главоболие
– Високо кръвно налягане
– Импотентност,полово безсилие
– Диабет
– Ракови болести
– Преждевременно остаряване
– Недостиг на енергия и кръв
– Слабо зрение и очни заболявания
– Умора,отпадналост
– Висок холестерол в кръвта
– Шум в ушите
– Хроничен хепатит
– Анемия
– Безсъние
– Слаба имунна система
– Бъбречна недостатъчност
– Фригидност,стерилитет
– Сперматорея
– Остеопороза
– Атеросклероза
– Болки в кръста и коленете и др.

Основни елементи съдържащи се в Годжи Бери.

 

:
Полизахариди – изпълняват редица функции, сред които подобряване структурата на чревния епител, повишаване усвояването на минерали, регулиране нивото на глюкоза в кръвта, понижаване нивото на рH, като по този начин се редуцира риска от рак на дебелото черво, стимулиране дейността на имунната система. Полизахаридите също така имат антиоксидантни свойства и антиейджинг ефект;
Бетакаротин – каротиноид, съдържащ се в храни с оранжево-червен цвят като тиква, моркови, сьомга и Годжи бери. Бетакаротинът е основен елемент в синтеза на мастнорастворимия витамин А, който има отношение към нормалното развитие на организма, доброто зрение, клетъчната структура, здравето на костите, зъбите и кожата;
Зеаксантин – каротиноид, който има централно значение като пигмент в ретината;
Витамин С – годжи бери има високо съдържание на витамин С (20 милиграма на 100 грама) – същото съдържание като при портокалите;
Селен – има изявено антиоксидантно действие, а съдържанието му в годжи бери е равно на необходимия дневен прием;
 
Желязо – желязото участва в много метаболитни процеси, но преди всичко е незаменим градивен елемент на хемоглобина. Недостигът на желязо в организма води до появата на желязодефицитна анемия. Смята се, че годжи бери е сред растенията с най-високо съдържание на желязо;
Цинк – годжи бери може да бъде източник на 20% от необходимата дневна доза цинк, който от своя страна участва в синтеза на протеини, ДНК и на повече от 100 ензима. Той е ключов фактор в редица основни клетъчни функции;
Калций – основен градивен материал на зъбите и костите, елемент с многобройни функции, важен за сърдечната дейност, невропроводимостта и респективно мускулната дейност, хормоналната и ензимна обмяна, както и за преноса на вещества през клетъчните мембрани. Годжи бери съдържа между 8-10% от препоръчителната дневна доза калций;
Калий – освен, че е електролит и ензимен ко-фактор, калият, използван като заместител на натрия в хранителния ни режим, може трайно да понижи високото кръвно налягане.

Отговорете