Направете си градина на стълбището или в коридора …

Gradina-stalbi

Направете си градина на стълбището или в коридора…

Както казват англичаните – „Никога нямате втори шанс за първо впечатление“

Стълбищата и коридорите са важни, защото преминаваме редовно през тях. От тук преминават и вашите гости и получават първите впечатления за вашия дом. Затова, озеленяването им е не само важно, но и необходимо. В коридорите има достатъчно място за разполагане на растения, а стълбищата са почти винаги добре осветени, което е важно за доброто развитие на цветята. Тези две помещения са сравнително неблагоприятни за повечето видове цветя. Но ако направите правилен подбор, всичко ще е наред.

Ако коридорът е светъл, можете да направите чудеса. Тук могат да се отглеждате почти всички растения. Поради по-стерилната обстановка можете да разположите не особено атрактивни видове. Тук, те ще бъдат по-добре експонирани и ще имат по-силно въздействие в сравнение с всекидневната, където ще трябва да се борят за внимание със останалите цветя и обзавеждането. В светлият, коридор растенията обикновено се разполагат върху различни мебели, поставени тук, специално за тази цел. Поставянето на растенията директно върху пода не е много популярно, защото за тази цел са подходящи по-едри екземпляри, които не са подходящи тук.

Направете си градина на стълбището или в коридора.

Градина на стълбището в коридора.

Повечето стълбища са винаги добре осветени, което ги прави много подходящи за отглеждане на растения. На тях могат де се отглеждат много различни цветя. Тук, преди всичко проблемът е в правилното разположение. То трябва да е такова, че да не пречи на движението. Обикновено цветята се поставят на площадките между етажите, когато там има прозорци. И стълбищата и коридорите са много подходящи за вертикално озеленяване, особено при наличие на достатъчно светлина и липса на място. Стълбищата, често са втора родина за балконските цветя, които прекарват тук зимата.

Тъмните или слабо осветени коридори и стълбища не създават особено добри условия. Тук се развиват добре само сенколюбивите видове, които са еднотипни и не много атрактивни. Можем да ползваме сухи цветя, клонки и шишарки, с които да създадем различни флорални акценти. Също много ефектни са композиции от рода на икебана, които са особено стилни. Използването на изкуствени цветя трябва да е много пестеливо, защото за разлика от естествените, те отегчават с прекаленото си присъствие.

Изкуствени цветя можете да си купите от някои градински центрове 🌴, регистрирани в каталога на Градина БГ.

Отговорете