Градински монолити

Gradinski-monoliti

Градински монолити

Градински монолит е голям изправен камък с необичайна форма, който се използва за акцент в градината. Все пак добре е камъкът да не произведе ефекта на метеорит, паднал върху това място. Важно е правилно да се вписва в околния пейзаж.

Обикновено един голям текстуриран камък винаги ще е център на композицията, независимо с какво го комбинирате с растения, по-малки камъни и др.
В градинския дизайн се използва един или група монолити, като се селектират по цвят, размер, текстура с фокус върху стила на ландшафтния дизайн.
Важно е камъните трябва да изглеждат естествено – сякаш са стояли на това място през цялото време. Гнайсът, пясъчникът и туфът изглеждат добре, но могат да се въведат и други скали в ландшафтния стил – например мрамор с тъмнозелени жилки.
Например за средиземноморски пейзаж са подходящи варовик, розов мрамор, топъл оникс, камък от пустинна роза и др…

Минималистична градина.с украсява добре със строги лаконични обелиски, изработени от шисти, мрамор в студени нюанси, базалт, гранит или оникс
А камъни, които са запазили естествената си форма са органични като централни елементи в японския алпинеум.
Размерите на камъните трябва да са съобразени с градината, където планирате да ги поставите, иначе ще изглеждат твърде обемисти. Ако създавате група монолити, използвайте правилото за неравен триъгълник: в средата е най-високият елемент, вляво е вторият по височина, вдясно е най-ниският.
Добре е монолитите да се монтират така, че да се виждат от няколко гледни точки – от предния вход, от беседката, от портата.
Композицията с монолити се планира на етап ландшафтен дизайн.

Градински монолити

Градински монолити, поставяне на фокуси и акценти.

Монолитите се използват най-вече за създаване на фокусни точки. Те се поставят на места, където да привлекат вниманието.
Примерно сте покрили предната част на градината с красиви тротоарни плочи, но самата плоска повърхност изглежда скучна. Ако поставите интересен стоящ камък на завоя и засадите декоративни треви до него, получавате композиция, която веднага привлича окото. Посетителите ще желаят да разгледат по-отблизо самия камък и всички детайли на композицията от градински монолити.
Подходящи места за акцентни групи са зоната пред къщата, пространството между моравата и настилката. А също така и завоите на пътеките и къта за сядане.
Най-подходящи материали за тази цел са оникс, мрамор, базалт, шисти. Тяхната красота добре се подчертава с декоративни треви, лавандула, каменолистни растения, почвопокривни растения, пълзящи, иглолистни дървета. В парадната (предната) зона монолитите могат да се комбинират с бонсай, подстриган чемшир и др.

Артистични обекти в градината.

Някои камъни имат толкова интересна форма и текстура, че не се нуждаят от растения наоколо. Те могат да се използват като градинска скулптура – без нищо наоколо.
Камъкът, подходящ за такава инсталация може да бъде рядка скала, като брекча. Тя се състои се от многоцветни ъглови фрагменти и наподобява мозайка или леопардова кожа. Обработва се така, че да се подчертаят най-красивите зони и да се придаде интересна форма.
За монтажа можете да използвате обикновен камък, но да е в причудливи форми сякаш е странно животно или птица, замръзнала в камък.
Композицията от камъни също може да бъде уникална.

Обединяване на елементите при поставянето на монолити.
Също така друга модерна тенденция в използването на монолити са градинските фонтани. Камъкът се монтира върху чакъл, към който предварително се подава вода. Водата може да идва отдолу и да пада върху чакъла и камъните.

За монтиране на градински монолити можете да се обърнете към повечето фирми за озеленяване регистрирани в Зелено БГ.

Отговорете