Градински палми, степен на студоустойчивост

Palmi-snyag

Градински палми и степен на тяхната студоустойчивост.

Градина БГ ще предостави информация за някои видове палми, подходящи за двор и градина. И как да предпазим палмите в градината от измръзване.

Знае се отдавна, че някои видове палми, като Sabal minor, Butia, Chamaerops, Phoenix и Trachycarpus могат да издържат определено време на студ  и дори понякога устояват в силно мразовити нощи.

Най-студоустойчивият вид от перестите палми е Канарската финикова палма (Pnoenix canariensis). Нейна родина са Канарските острови, където температурата през зимата рядко пада под нулата, На Канарските острови 30-ият паралел е най-северната граница на разпространението на канарската финикова палма. В Европа канарската финикова палма се среща понякога и над 40 градуса северна ширина и устоява на краткотрайни студове до -12°C.

Зимоустойчива, но не толкова е финиковата палма – Phoenix dactylifera. Като възрастно растение тя устоява при температура най-много до -8°C. Вижте откъде мо

Ето допустими минимални стойности на температурите за някои видове палми:

Студоустойчиви ветрилообразни палми
Трахикарпус, Trachycarpus fortunei – до -14°С
Sabal minor, до -13°С
Serenoa repens (поник), до -12°С
Cnamaerops humilis, до -11°С
Вашингтония, Washinftonia filifera – до -10°С

Градински палми и степен на тяхната студоустойчивост.

Студоустойчиви перести палми
Phoenix canariensis, до -15°С
Phoenix reclinata, до -10,5°С
Phoenix dactylifera, до -9,5°С
Jubea chilensis, до -9°С

Посочените палми можете да отглеждате на открито при малко късмет.  Вашата градина би била подходящо място  за засаждане на палми, ако очакваните минимални температури остават под посочените по-горе гранични стойности.

Също така значение имат вятърът, температурата и влагата на почвата и продължителността на студените периоди. При засаждане на палми на открито е необходимо да се съобразяваме с прогнозите за времето през зимата.

За да избегнем риска, най-добре е да покриваме палмите с найлон през зимата. Ето някои инструкции относно формата на конструкцията. Най добре е да забиете дървени пръчки отстрани във формата на два правоъгълни триъгълника и да ги покриете с найлон. Старайте се наклона да не е стръмен, за да се задържа снега върху найлона за изолация. Обикновено, без никакво отопление, температурата под найлона не пада под -3 градуса през зимата.

Вижте откъде можете да си вземете палми под наем.

Палми можете да си купите от градинските центрове в каталога на Градина БГ.

Коментирайте

 

Отговорете