Градински стаи

Gradinski-stai
Градински стаи

Така наречените Градински стаи са отделни зони за определени функции. Те могат да служат за хранене, готвене, почивка или медитация. Определят се от бариери като ограда или жив плет, или структури като пергола или решетка. Целта е да се създаде интимност и уединение. Преходни зони или пътеки се използват за свързване на различните пространства.

Създаването на отделни по-малки пространства всъщност може да направи двора по-голям. Подобно на интериора в дома, градинските стаи могат да бъдат силно персонализирани и украсени със специално озеленяване, ръчно подбрани мебели, статуи и растения. Тези стаи могат да бъдат съвсем прости – само с една малка пейка, заобиколена от растения, или толкова сложни като напълно оборудвана кухня на открито.

Озеленяването на градинска стая е индивидуален процес, като всяка ситуация е уникална. За начало ви предлагаме някои основни насоки.

Преценете вашия двор

Оценката на наличното пространство ще ви помогне да решите как да използвате вашия двор. Колко голям е вашият имот? Как пада светлината в различните части на двора? Как изглежда пейзажа от различни гледни точки? Едно дърво ще бъде ли достатъчно, за да осигури сянка за кът за сядане, или ще трябва да създадете свой собствен заслон с тента, пергола или чадър във вътрешния двор?

Определяне предназначението на градински стаи

Искате ли места за готвене, хранене, забавление, почивка, четене или медитация? Басейн, кучешка поляна, детска площадка или кухненска градина, за да отглеждате собствена прясна храна? Определете на кои дейности е най-вероятно да отделите повече време.

Определяне местоположението

Помислете за разположението на различните зони. Планирайте по-интензивно използваните пространства, като зони за хранене и забавление да са по-близо до къщата за по-голяма достъпност. Зоната за готвене ще бъде най-ефективна, ако има лесен достъп до вътрешната кухня. Зоните по-далеч от къщата могат да бъдат запазени за четене, наслаждаване на чаша кафе или тихо място за почивка.

Поставяне на екрани

За да се създаде уединение и разделяне, стаите могат да бъдат частично или напълно затворени. Създайте усещане за мистерия и интрига с частично закрити гледки. Екранирането може да се състои от стени, огради, решетки, жив плет, декоративни треви, лози, стара врата или порта. Дори група от контейнерни растения или голяма делва може да се използва за определяне на пространство.

Пътеки и фокусни точки

Свържете градинските стаи с пътеки или преходна зона като каменен вътрешен двор, морава или чакълена площадка. Използвайте извити пътеки, фокусна точка като пейка или статуя или декоративна конструкция като беседка, която ще принуди посетителите да криволичат и да изследват.

Вдъхновение

Потърсете идеи за градински стаи в книги, онлайн, в градински центрове и като посетите други градини. Направете списък с неща, които искате да включите.

Избиране на стил

Помислете как външните пространства ще се интегрират с вашия дом. Използвайте повтарящи се елементи като цветове, тъкани, растения или твърди материали, за да обедините вътрешните и външните пространства.

Направете план

Създайте груба скица, за да визуализирате разположението на стаите. Помислете за мащаба, за да сте сигурни, че всяко пространство не е твърде голямо или малко. За по-сложни проекти се консултирайте с ландшафтен дизайнер или архитект. Например фирма която създава градински стаи е Ти Ейч Консултинг.

Рамката на градината, стени, тераси, пътеки, вътрешни дворове и др., трябва да бъде изградена първо. Поставете осветление, водни помпи и уреди, както и линии за природен газ за камини, печки и скари за барбекю. Добре проектираният твърд пейзаж ще изглежда добре през цялата година, дори когато растенията са в латентно състояние.

Аксесоари и обзавеждане

Изберете удобни градински мебели, които ще ви накарат да прекарате времето си навън. Помислете за детайли като помощни маси за храна и напитки и декоративни елементи като възглавници, статуи, фенери или саксии. Газова камина, огнище или водна система ще преобразят атмосферата.

Растения

Когато избирате градински стайни растения, вземете предвид изискванията като вода и светлина. Важни са и размера и лесната поддръжка. Използвайте храсти или жив плет, като чемшир, за да очертаете пространства. Растенията с интересни цветове и зеленина добавят цвят и дълбочина. Не забравяйте да включите и такива с аромат, като луковични ориенталски лилии, многогодишен флокс, мащерка, храстовидни рози или жасмин.

Осветление на градинските стаи

Добавете осветление, за да удължите времето си на открито вечер. Включете функционално осветление по протежение на пътеки, вътрешни дворове и тераси, както и декоративно осветление, за да подчертаете дървета и статуи.

Поддръжка

Помислете за дългосрочната грижа за вашия двор и колко време трябва да отделите за поддръжка. Вътрешният двор с плочи ще бъде по-лесен за поддръжка от моравата. Изберете растения, които се нуждаят от малко или никакво подрязване и торене. Малък фонтан ще бъде по-лесен за поддръжка от голямо езерце.

Отговорете