Грижи за китайската роза

Kitayska-roza-grrizhi

Грижи за китайската роза

Ако вашата китайска роза зимува в отоплено помещение, щитоносните въшки се развиват постоянно и се размножават масово. Ако вашата китайска роза е вече нападната  ще откриете възрастни женски въшки. Те са значително по-едри, покрити с щитче (вероятно с кафяв цвят) и са неподвижни. Ще откриете също млади ларви с оформящи се щитчета – те също не се движат и млади току-що родени ларви жълти или оранжеви. Младите ларви са силно подвижни и наподобяват листни въшки. Въшките се пренасят лесно при допир на растенията при различни манипулации по отглеждането, дори и от вятъра и насекомите.

Ако растението не е силно засегнато може да използвате сапунен разтвор, за да отмиете въшките и техните яйца или можете да използвате тампон, напоен в денатуриран спирт, който лесно разтваря насекомите.  Ако китайската роза е по-силно засегната добре е да използвате препарати за пръскане. Такива ще откриете при фирмите регистрирани в категория Растителна защита 🔐🍀 в Gradina BG или Zeleno BG. При пръскането по-силно се засягат ларвите. Възрастните въшки имат по-плътни щитчета и са трудно уязвими. Пръска се винаги мястото, на което сте забелязали медената роса, всеки ден, докато престане да се образува.

Китайската роза ще се изчисти от щитоносните въшки, но ще преболедува и ще се нуждае от повече грижи, за да се възстанови.  Затова поливайте често, но с малко вода и леко разрохквайте почвата.

Ако решите през пролетта да я изнесете навън на балкона или градината, не я поставяйте на място със силно и продължително слънчево греене. Оставете я на шарена сянка.  Можете да я поливате от време на време с утайка от кафе, получена от 1-2 лъжички, а също да я поръсвате с пепел от изпушени цигари.

Можете да потърсите по-подробна информация също и при фирмите регистрирани в категория Растителната защита 🔐🍀 в Gradina BG.

Отговорете