Грижи за мушкатото за обилен цъфтеж

Grizhi-mushkato

Грижи за мушкатото за обилен цъфтеж.

Родината на мушкатото е Южна Африка. За пръв път е донесено е в Европа през 17 век. Названието на мушкатото (пеларгониум) произлиза от гръцкото πελαργός, pelargós (щъркел), тъй като съцветието, прилича на глава на щъркел.

Ето как е добре да се грижите за мушкатото, за да ви радва то с по-богат цвят.

Мушкато подрязване.

Каки трябва да подрязвате различните видове мушкато вижте тук: Правила за подрязване на мушкато за обилно цъфтене.

Мушкато отглеждане.

Ето някои допълнителни грижи за мушкатото за да получите обилен цъфтеж.

Не можете да промените коренно формата на короната на пеларгониума чрез подстригване. Ако се престараете рискувате да унищожите растението.

Изхождайте от правилото че основната цел на резитбата на гераниума е да бъде изтънена короната му. Това ще доведе до по-добра вентилация. Така осигурявате възможност до растението да достигнат повече светлина и влага.

Изрежете всички израстъци, които са насочени навътре в короната, Така ще осигурите простор на цветето да се развива по-добре.

Грижи за мушкатото за обилен цъфтеж.

Има някои хигиенни правила, които е добре  да спазвате ако за подстригването на мушкатото използвате ножица или нож. Тези градински инструменти трябва да бъдат измити с вряла вода, алкохол или някакъв друг антибактериален препарат.

Обърнете внимание,  че стеблата на мушкатото се подрязват единствено на възела на листото. Задължително трябва да сложите въглен на мястото, на което сте направили среза. Също така можете да поръсите мястото с канела на прах, ако не разполагате с въглен.

След направените манипулации, за да възобновите силата на цъфтежа, добре е да засилите подхранването. Мушкатото много обича разтворена хлебна мая или азотен тор за по бързо.

Важно: есенното подрязване на мушкатото се прави след като изсъхнат и последните съцветия.

Когато дойде време да подготвите растението за предстоящия зимен сън, отстранете всички стари стебла и увехнали цветове.

Ако вашите мушката имат твърде дълги стебла, добре е да ги подрежете. Областта на връзката на първото листо е правилното място за това подрязване.

Вижте още полезна информация за вашите растения в дома и градината.

 

Отговорете