Как да се грижим за прекрасната КЛИВИЯ

Klivia gradina bg

Грижи за прекрасната КЛИВИЯ.

Най-подходяща за растението е ярката дифузна светлина – то трябва да бъде пазено от директните слънчеви лъчи. Най-добре е да се поставя на разположени на изток и запад прозорци. Ако е на южен прозорец, трябва да се прикрие от преките слънчеви лъчи. Ако е на северен прозорец, светлината ще е недостатъчна, кливията ще расте по-бавно, може и да не цъфти. През лятото може да бъде на открито, но на полусянка.

Оптималната температура за кливията през пролетно-летния период е 20–25°C , след октомври се понижава до 12–14°C. Когато растението започва да пуска цветоноси , температурата се повишава до 18–20°C. Кливията понася и по-висока температура по време на покой, но това не се отразява добре на последващия цъфтеж.
Растението трябва да се полива умерено с престояла вода. Между поливанията е добре пръстта да е леко суха. Не оставяйте вода в подложките. По време на покой не се полива – прави се само, ако започнат да падат листата. Когато на цветоносите се оформят пъпките, се започва обилно поливане и то само с топла вода.

Влажността на въздуха не е от съществено значение за кливията. Лятото периодично трябва да се избърсват листата й с влажна кърпа и да се пръскат с вода.

Растението реагира положително на торенето. Още от първата година, започвайки с първото пикиране, два пъти в месеца от пролетта до края на август се тори с течен органичен и минерален тор, които се редуват.

Как да постигнем редовния цъфтеж на кливията?

За да цъфти, на кливията трябва да се осигури период на покой. За младите растения той трябва да е два месеца – октомври и ноември. Колкото по-голямо е растението, толкова по-дълго трябва да е в покой. Поливането трябва да се прекрати през септември. Но ако листата почнат да падат, тогава леко го полейте.

Когато се появят цветните стръкчета и достигнат до 10–15 см, пренесете растението на топло място, увеличете поливането и наторявайте.

Кливията не обича да бъде обезпокоявана: не я пресаждайте през периода на цъфтеж. Ако я местите, поставете саксията в предишната посока на растене – така може да предотвратите опадането на листата. През периода на вегетация могат да се образуват от 5 до 10 нови листа.

Цъфтежът обикновено започва през февруари. При нормални условия той може да продължи 3–4 седмици, тъй като цветчетата в съцветието се разтварят постепенно. На едно стъбълце може да има към 30 цвята. Ако ги опрашите изкуствено, можете да получите големи плодчета със семена. Отначало са зелени, а след около година стават оранжево-червени. Но не е целесъобразно да се запазват плодовете, защото изтощават растението и е по-добре ги да срежете. Ако все пак искате да съберете семена, изчакайте плодчетата да узреят и да станат меки.

Пресаждане

Ако мястото в дома ви позволява, можете да отгледате много голямо растение. За целта то не трябва да се дели, както и да не се отстраняват издънките. Тогава то ще се превърне в огромна купчина листа.

Кливия, изискваща пресаждане

Растението се пресажда с част от пръстта. По време на пресаждането може да се разделят корените на растението. Добре е пресаждането да става колкото се може по-рядко: не го правете, докато корените не започнат да излизат от саксията. Обикновено това става при възрастните растения след цъфтежа веднъж на 2–3 години, а при младите – ежегодно. Корените на кливията трудно понасят пресаждането. Те са сочни, месести, служат за резервоар на водата и хранителните вещества. Счупените корени загниват лесно, особено при прекомерно поливане. Обработете повредените корени с въглен на прах или с пепел. През годините, когато не се пресажда, в края на зимата внимателно трябва да се отдели горния слой почва (приблизително 5 см), заменяйки го с нова пръст.

При избора на саксии за кливията се взимат неголеми по обем, защото в тях растението цъфти по-дълго и по-обилно. Почвата трябва да е слабо кисела (ph около 6). Полезно е в нея да се добави малко суперфосфат или други бавнодействащи фосфорни торове. На дъното на саксията се поставя добър дренаж, защото кливията е прекрасна хидропонна култура.

Грижи за прекрасната КЛИВИЯ.

Коментари (1)

Отговорете