Как да се грижим за мушкатото през зимата.

Mushkato-zima

Как да се грижим за мушкатото през зимата.

Мушкатото няма претенции към светлината. Зимата е период за почивка на това цвете и време за възстановяване на силите. Къде да съхраняваме мушкатата през зимата?
Определено, най-подходящи са избените помещения, остъклените балкони или стълбищата. От тези три варианта, все пак най-подходящ е първия, защото само на тъмно развитието на растението спира. За да не измръзнат растенията е нужно температурата да не пада под нула градуса. Така че първо, трябва да поставим мушкатото на тъмно и в сравнително хладно помещение. В резултат целият процес на развитие се прекратява. Мушкатата не се нуждаят от много вода. Поливайте ги рядко и оскъдно, колкото да преживеят зимата. Дори стъблата да се изтеглят и част от листата да опадат, напролет след няколко поливки ще се възстановят.

Обикновено, периодът на покой продължава докато светлата част от денонощието и температурите започнат да растат. Имайте предвид, че ако цветето се съхранява на светло, развитието му не спира. В късите зимни дни, дори малко светлина води до бавен растеж. В този случай нито Вие, нито растенията могат да си починат., понеже се налага да ги поливате по често.

Как да се грижим за мушкатото през зимата.

Известни са и някой нетрадиционни методи за съхранение на мушката през зимата. Един от тях е растенията да се изкоренят и почистят и да се окачат на простор. Това се извършва  в хладно и тъмно помещение, като корените трябва да сочат нагоре. Независимо обаче как и къде съхраняваме мушкатата, обикновено те оцеляват и ни радват и през следващите години.

За да опазим любимите си мушката, най-сигурният вариант е освен съхранение и залагане на резници за всеки случай. Рано напролет нареже­те от старите растения стъблени и връхни чепки с около 10-12 см дължина. Можете да използвате всички надземни части. Внимателно отстранете долните листа по резниците. След това ги вкоренете ги в саксии на разстояние 5 см едно от друго. Поставете саксиите на светло и топло място и ги поливайте редовно. Кога­то растенията се вкоренят добре и са с 3-5 нови листа, засадете ги поот­делно в саксии или по ня­колко в сандъчета. Щом укрепнат, можете да премахнете връхчетата. Това ще пре­дизвика желаното разклоняване.

И помнете че за успех в отглеждането на цветя, най-важното е да обичате своите цветя.

 

Отговорете