Запознайте се, храсти цъфтящи през зимата, Пиерис

pieris-hrast-zaglavie

Запознайте се,  Пиерис храсти цъфтящи през зимата.

Пиерисът (Pieris) е вечно зелено декоративно храстче. Произхожда от планинските райони на югоизточна Азия, източната част на Северна Америка и остров Куба. Името на рода идва от Пиерия (на гръцки: Πιερία), област в Гърция. Според гръцката митология дом на музите – вдъхновителки и покровителки на поезията, изкуството и науката. В естествените си местообитания на височина израства от 1 до 6 метра, а настрани се разпростира до 3 метра.

Запознайте се, Пиерис - храсти цъфтящи през зиматаПри нашите условия, достига около метър на височина и ширина. Листата са с ланцетно – яйцевидна форма, дълги 2-10 см и широки 1-3 см. Младите листа през пролетта обикновено са ярко оцветени в червено. С времето постепенно преминават в розово и кремаво. А накрая стават тъмно зелени. Растението цъфти от началото на зимата до края на Април. Цветове са с форма на камбанка, дълги 5-15 мм. Те са оцветени в бяло или розово и разположени в съцветия. Цветовете се залагат през есента, събрани в увиснали съцветия тип – метлица с дължина 12-15 см.

Сортове: Най-красивите цветове принадлежат на Pieris japonica (3 м) и Pieris taiwanensis (1,8 м). По-добре е да се спрете на някой от известните сортове на Pieris formosa forrestii. Цветарите препоръчват Wakehurst, но може би най-добрият е Peris Forest Flame. Има и сортове с бяло-зелени листа, като – P. japonica Variegata.

Пиерисът (Pieris) е вечно зелено декоративно храстче

Пиерис, храсти цъфтящи през зимата

Отглеждане: Най-подходящо за отглеждане на пиерис е сенчесто или полусенчесто и защитено от вятър място. За нашите условия, пиерисът е зимоустойчив , но студения изсушаващ вятър на открито може да го повреди. Най-важното условие по отношение на отглеждането на пиерис е киселата почва (добра идея е да се прибавят кори или стърготини от иглолистни дървета) с добри дренажни свойства. Полива се умерено, като не бива да се допуска напълно изсъхване на почвата. Редовно премахвайте прецъфтелите цветове, за да стимулирате нов цъфтеж. В края на сезона се подрязва единствено за придаване на компактна форма.

Размножаване: Чрез семена. Резниците лесно загнива. Засейте семена от пиерис под стъкло напролет или направете отводки в началото на лятото.
От фирмите регистрирани при нас, със сигурност го предлагат СОРТОВИ СЕМЕНА И РАСТИТЕЛНА ЗАЩИТА и някой други в категория 🌱 Посадъчни материали.
Съвет от GRADINA BG: Може да го използвате за естествена градинска ограда.

Запознайте се,  Пиерис, храсти цъфтящи през зимата.

 

Коментари (1)

Отговорете