Хризантеми есенните принцеси в градината

Hrizantema-esenna-princesa-zaglavie

Хризантеми есенните принцеси.

Градинските хризантеми, които понякога, се отделят в род Dendronthema, се отличават по височина и форма на храста, периода на цъфтеж, окраска, кичестост, размер и вид на съцветието. Цветовата гама на хризантемите е обширна. Тя включва бели и тъмно-червени багри, сини, както и широк диапазон от жълти тонове. Но несъмнено, градински фаворити, са корейските хибриди (Ch. x koreanum).

Магическо цвете за жителите на Далечния Изток

Китайците са култивирали хризантемите, преди около 2500 години, но в Европа те са попаднали през 1790 година, а през 1800 са въведени първите 10 сорта. Сега съществуват повече от 650 разновидности.

Хризантеми есенните принцеси.

Хризантеми - есенните принцеси в градинатаВ Япония и Китай това цвете не е известно само като магическо растение, което е упоменато в древните поверия, но и активно се използва в кулинарията. На изток, придават особено значение на различните цветове на хризантемата и ритуала на поднасяне.

Това е едно от любимите цветя на японците, важна част от тяхната култура и символ на дълголетие. Преди години, растението се е използвало и за лекарствени цели.

Непретенциозни към почвата, но взискателни към мястото

Хризантемите са неособено взискателни към почвените условия, но имат претенции към местоположението си. Необходимо им е слънце и добре дренирана почва. Переодично ги подхранвайте с подобрители.

За стимулиране на разклоняването и цъфтежа, прищипвайте стъблата.

По-голямата част от хризантемите формират високи храсти, някои от които могат до достигнат и до 2 м, затова се нуждаят от подържаща конструкция. За целта използвайте мрежа, метална и дървена пръчка, В продажба ще намерите и готови.

Чувстват се добре сами или в шарена компания

В градината, хризантемите са подходящи за миксбордери. С тяхна помощ ще образувате различни цветни петна. Може да ги комбинирате с астри, или да ги засадите поединично като солитери в средата на участъка. Невисоките сортове, са подходящи за бордюр около градинската пътечка.
Традиционните им партньори, цъфтящи в края на сезона са ехинацеята, рудбекията, седумът, гергината, анемонето, също и елегантните треви. Изсушените цветове, са походящи за аранжиране на зимна композиция.

Размножаване

Хризантемите се размножават със семена, резници или деление на храста. Даже да откъснете филиз с пъпки от букета потопен във вода и го посадите в почвата, скоро той ще даде нови листенца. За да размножите хризантемата чрез деление на храста, през пролетта трябва да изкопаете част от растението с корени. Възрастните храсти, се нуждаят от деление на всеки 3 години, противен случай цъфтежът няма да е пищен и силен.

Хризантеми есенните принцеси, във вазата

• Отрежете цвета, като оставите стъблото по-дълго.
• Отделете долните листа, те не трябва да се намират във водна среда.
• Поставете хризантемите във вода с температура на тялото. В студената вода се съдържа повече кислород, който може да запуши проводящите тъкани.

 

Отговорете