Хутиния, запознайте се – красота, храна, подправка

Hutinia-cordata

Запознайте се,  Хутиния – красота, храна, подправка и лекарство.

Хутинията / Houttuynia cordata / е тревисто многогодишно растение с произход Азия. Достига височина от 20 до 45-50 см. Среща се от Хималаите до Япония. Това растение е познато като цветето Хамелеон. Основните цветове, които присъстват са зелено, жълто, червено. Причината това растение да е наречено Хамелеон, е способноста му да променя багрите на листата, според мястото на засаждане и условията при които се развива. Те е изключително подходяща за вашето озеленяване, поради прекрасно обагрените листа. Листата са сърцевидни, изпъстрени в бяло-розови петна. Надземните стъбла са изправени и червеникави на цвят. Има стрелкуващи подземни коренища, които я правят вегетативно подвижна. Хутинията, попаднала на подходящо място, може да бъде инвазивна. И понякога може да се промъкне даже под бетонови настилки. Зимоустойчиво растение.

Хутиния край водни площиХутинията цъфти с единични малки бели цветчета с 5 венчелистчета в началото на лятото – края на май-началото на юни.
Отглежда се на слънчеви или полусенчести места. Задължително е мястото да е влажно. Понася и плитки води до 5-10 см. В много студена и безснежна зима е възможно да пострада от студа. В такива случаи е по-добре да не зимува потопена във вода. Опасността да пострада от студа е само през първите 2-3 години, докато кореновата система се развие добре.

Хутинията може да се използва като почвопокривно растение за влажни месторастения, край водни ефекти, като крайбрежно растение, а също и в алпинеуми, ако и се осигури редовно поливане. Край водните площи или в скалните кътове, тя може да се комбинира с други цветя. А може да се използва и самостоятелно. Ефектно растение, което може да се наложи да бъде ограничавано понякога.  В Китай тя се използва като храна, подправка и традиционно лекарствено растение. Най-често се използват листата в ястия с риба. А корените на хутинията намират приложение в кулинарията. Haдзeмнитe чacти нa хyтиниятa имaт cпeцифичeн цитpycoв apoмaт.

Хутиния – красота, храна, подправка и лекарство.

 

Отговорете