Индрише, ароматно растение, което върши чудеса

Indrishe-gradina-bg

Индрише, ароматно растение, което върши чудеса

Индришето (Pelargonium roseum) е едновременно декоративно растение, билка и подправка. Това многогодишно, вечнозелено растение се отглежда в саксия и достига 1,5 метра височина. Индришето е популярно е като билката за спокоен сън и здрав стомах. Спада към семейство Здравецови (Geraniaceae) и притежава приятен аромат.

В България, индришето вирее като саксийно растение.Традицията повелява във всеки български дом, наред със здравеца и мушкатото, да се отглежда и ароматното и много полезно индрише. Повечето от нас още помнят компотите и сладката от дюли, круши и сливи, подправени с това уханно растение.

Индрише, устройство и цветове.

Индришето има прав дървесен ствол и клони. Може да достигне до 2 метра на височина. Листата му обикновено са със заострени връхчета. Те имат дълги стъбла и оцветяване в светло или тъмно зелено. Листата съдържат големи количества полифеноли, витамин С и прекурсори на витамин А. Те изпускат фитонциди във въздуха и в непосредствена близост до индришето, повечето бактерии умират. Цялото растение е покрито с къси, груби власинки. Цветовете са разположени на дълги дръжки, като са събрани в съцветие щит. Те са малки и имат бял или бледорозов цвят. Плодчетата представляват петделни сухи орехчета.

Индрише, използваема част.

Употребява се надземната част на растението. Тя се бере по време на цъфтеж (от юни до септември), в следобедните часове. За предпочитане е билката да се използва в сурово състояние, поради това, че при изсушаване губи част от своите съставни и ароматни качества.

Индрише, лечебни свойства

1/ Препоръчително е във всеки дом да има една саксия с индрише. Действа успокояващо и подобрява качеството на съня. Индришето е полезно за хора, страдащи от безсъние, хипертоници, със сърдечно-съдови заболявания и проблеми на стомашно-чревния тракт.

2/ Индришето пречиства въздуха от токсини. То отделя вещества, които дезинфекцират помещението, като убиват микробите и вирусите, а също така обират цигарения дим.

3/ Високо кръвно налягане. Билката е много ефикасна при високо кръвно налягане. Препоръчва се 1-2 пресни листенца индрише се дъвчат 3 пъти на ден преди хранене.

4/ Сърдечна аритмия: 1 супена лъжица сушено индрише се запарва в 200 милилитра вода и когато водата заври, отварата се прецежда и се пие по 3 пъти на ден.

5/ Лечение на диабет и тумори. Ето една рецепта за профилактика и лечение на диабет и тумори. Пригответе смес от 400 грама мед, 20 сурови бадема и 20 свежи листа индрише. Ядките и листата счукайте предварително. Приемайте от получената смес два пъти дневно по една супена лъжица – сутрин и вечер, 20 минути преди хранене. Поддържайте този режим три месеца, след което прекъснете за месец. След това лечебният модул се повтаря.

6/ Лекува суха кашлица. 4 пресни листа индрише – ситно нарязани се смесват с 4 листа нарязан босилек и 4 натрошени ореха. Вари се в продължение на 5 минути в 1 литър вода. Получената отвара се приема на 3 приема – всеки ден, преди хранене. Отварата е само за деня и трябва да се приготвя свежа всеки ден до спирането на кашлицата.

За да си купите индрише, прозвънете 🌳 Градинските центрове регистрирани в каталога на gradina bg.

 

Коментари (2)

Отговорете