Изграждане на тераса

Gradinski-stai

Изграждане на тераса

Терасата е продължение на къщата. Най-често тя е платформа с покрив на чист въздух и няма стени и врати. Прилича на балкон, разположен на нивото ба земята. Предназначена е за отдих, вечери, разговори с приятели и други забавления на открито.

Изграждането й ще ви помогне да изравните площта пред къщата и да я комбинирате с градината.

Разположете терасата така, че стените на къщата да я защитават от студените ветрове. Използвайте устойчиви на светлина и влага градински мебели: от пластмаса, метал, дърво (обработени с водоотблъскващ препарат).

Къде да изградим тераса?

Добре е предварително да се направи обща основа за бъдещото разширение на къщата. Това се отнася и за покрива, споделен с къщата, и за използваните материали. На юг или север, визуално оценете плюсовете и минусите на терена. По-разумно е терасата да е с южна ориентация, добре затоплена от слънцето.

За лятното слънце осигурете засенчване. То може да бъде: покрив, тента или сенник. Така ще удължите времето за почивка на терасата от ранна пролет до късна есен.

Практична трапезария. Свържете терасата с всекидневната или трапезарията. С просторен вход и достатъчно пространство, тя често ще се използва като трапезария. Поставете голяма маса и удобни екстериорни мебели.

Най-практичната формата е правоъгълната. Изграждането ще бъде по-лесно и консумацията на материали ще бъде по-малка. Няма ненужно подрязване на покрива и подовите екстериорни настилки. По-удобно се подреждат мебели в правоъгълно пространство.

Изграждане на тераса, форма.

Преход между къщата и градината. Стилът и дизайнът на терасата зависят от общата концепция за дизайна на къщата от една страна и пейзажа от друга. Терасата се намира на границата на тези два свята и трябва да се вписва. Материалите за подови настилки трябва да съвпадат или да се комбинират с вече използваните.

Контейнерни растения ще допълнят добре цялостната картина: прости керамични саксии с цветя, билки, декоративни чушки, лимонови дървета.

Модерен минимализъм. Харесва се на млади активни хора. Подът е покрит с плочки, палубни дъски или декинг. Прости изчистени дизайнерски линии, минимум декоративни елементи, един или два цвята в декорацията и дизайна. Терасата в модерен стил е оборудвана с удобни лаконични мебели. Съд със зелен бамбук на ниска маса или дърво бонсай е чудесно допълнение. Приятно е ако от терасата се вижда река или поток, или вашия собствен алпинеум. Можете да поставите и камбанки, които да разнасят нежен звън из градината.

Полъх от Средиземноморието. Парапети, изработени от ковани или огънати пръти между декоративни стълбове, каменни или с плочки подови настилки, високи дръвчета и храсти в контейнери и пълзящи растения, различни съдове за цветя и амфори ще ви напомнят за топлите страни на Средиземноморието.

Също така мебели от ратан с удобни възглавници, леки въздушни завеси от светли цветове ще допълнят интериора – пълна илюзия за удобна вила на брега на Гърция или Италия.

Отговорете