Как да вкореним рози по метода „Бурито“

rozi burito

Как сами да вкореним рози по метода „Бурито“

Розата неслучайно е царицата на цветята – със своята изящност и  величественост тя ни подтиква да я обожаваме всеки летен ден чак до настъпването на зимния период. Без съмнение тя е неизменна част е от нашата градина. С появата на все повече и все по-впечатляващи нови видове, тя заема още по-голямо място, както у дома, така и в сърцата на всички, които обичат да се наслаждават на красотата на природата. Отглеждането на рози се превръща в страст, а притежаването на многобройни и разнообразни видове – в нестихващ стремеж. Ето защо е изключително полезно да знаем по какъв начин да размножаваме и съответно вкореняваме резници от това невероятно и обичано растение. И колкото повече варианти усвояваме, толкова по-голяма е вероятността на открием най-подходящия за нас.


Как сами да вкореним рози по метода "Бурито"
Наскоро попаднах на интересен метод за вкореняване на рози, който е лесно приложим и общото мнение е, че дава успешни резултати по всяко време на годината. Добрите отзиви ме провокираха да го изпробвам и да направя първата за този блог публикация с проследяване. Този начин за размножаване на рози се нарича „Бурито“ и е известен още като „вкореняване на резници във вестници“, защото именно страници от такива се използват като основен материал. Наименованието „Бурито“ произлиза от едноименното мексиканско ястие, което представлява царевична питка (наподобяваща арабските питки), в която се разпределя плънка и след това се сгъва. По подобен начин постъпваме и с нашите резници рози, като ги овиваме в намокрени вестници.
Как да вкореним рози по метода „Бурито“
рози по метода "Бурито"
Как да вкореним рози по метода „Бурито“ Стъпки.
Първата стъпка е да отрежете и подготвите резниците. Те се взимат от здраво майчино растение, като трябва да бъдат с дължина 15-20см и с дебелината на молив – това е оптималният размер, като успешно вкореняване може да се получи и с по-тънки и къси резници. Важно е да направим разрез под диагонал непосредствено над листния възел на стъблото (листният възел е мястото, от което покарват листата) – така ще се предотврати загниването на резника от една страна, а от друга – от мястото на отрязването при възрастното растение много скоро ще се появят нови листа и разклонения. Хубаво е горната част на резника да бъде обработена по идентичен начин – с разрез под наклон над листен възел. Листата на резника се премахват, като е допустимо, но не е задължително да се остави една двойка връхни листа. Това се прави с цел те да не отнемат енергията и съответните хранителни вещества, които са се натрупали в резника.

Втората стъпка се състои в завиването на резниците във вестник. В единия край на двоен лист поставете резниците, завийте на руло и прегънете долната част. Горната част също можете да прегънете или да я оставите отворена. Именно от начина на завиването идва името на този метод за вкореняване на рози – „бурито“ е традиционно мексиканско ястие, което наподобява познатите дюнери и представлява питка с пълнеж от мачкан боб, мексикански ориз или месо.

Третата стъпка е навлажняването на вестниците с вода. Те трябва да бъдат влажни, но не и прекалено мокри, защото резниците ще загният. Оставете излишното количество вода да се отцеди, поставете завитите резници в найлонова торбичка (цветът няма значение) и затворете добре. Препоръчителните температури за качествено вкореняване са не повече от 18 градуса. Вестникът се отваря и се проверява на около 10 дни, при нужда се навлажнява (ако е напълно изсъхнал) и отново се опакова. След няколко седмици се появяват бели образувания, които предшестват възникването и на коренчетата. Хубаво е да засадите вкоренените резници направо в градината и да ги захлупите с буркан или бутилка. Ето защо е добре да се съобразите до известна степен с настоящия сезон и температури.

Как да вкореним рози по метода „Бурито“

Как сами да вкореним рози по метода „Бурито“, Обобщение.

Като обобщение можем да кажем, че с малко материали и в три лесни стъпки, можете да постигнете отлични резултати, които ще бъдат вероятно потвърдени и след като приложим няколко експерименти. За да имате и нагледна представа за гореописаната техника за вкореняване на рози, изгледайте и следващото видео:
Експеримент за проследяване на вкореняването на рози по метода „Бурито“
Първи опит (месец юни)
28.06.2016г. – състоянието на резниците две седмици след опаковането им: вестниците са все още влажни, в долната част на резниците са се появили малки бели точици,  а по стеблата се забелязват дребни листни пъпки.
07.07.2016г. – три седмици след опаковането на резниците, забелязваме нарастване на листните пъпки и увеличаване на т.нар. „калус“ – първообразът на корените. Вестниците са леко, но достатъчно, влажни. Седмица след това отваряне, те бяха навлажнени отново, тъй като бяха изсъхнали напълно.
20.08.2016г. – при отварянето на опакованите резници се забелязва стартиране на процес на загниване и поради това те бяха засадени под буркан. Оттук нататък ще следим дали ще оцелеят и съответно развитието им под буркана.
12.09.2016г. – от трите резници, засадени под буркан, оцеля само един. При него виждаме появата на малко листенце, което загатва, че процесът на вкореняване вероятно ще бъде успешен. Поливането се осъществява при засъхване на горния слой на почвата.
24.02.2017г. – след дългата и студена зима, виждаме резултата от вкореняването на заложения резник. Новопокаралите листа са свежи и зелени. Все още го оставяме под буркана до трайното затопляне на времето.
08.05.2017г. – вкорененият резник се е превърнал в една прекрасна малка роза. Очакваме първия ѝ цъфтеж.
09.06.2017г.  – Първият цъфтеж е вече налице! Чакането наистина си заслужаваше!
В извод на проведения експеримент, можем да заключим, че вкореняването на резници от рози по метода „Бурито“ е успешно!
Още статии на тема РОЗИ.


Отговорете