Как да се грижим за нашите орхидеи

orhidei-gradina-bg

Как да се грижим за нашите орхидеи.

Орхидеите са относително взискателни растения, но при добри грижи могат да се отглеждат в саксии в домашни условия. Грижите включват: подходяща почва, осветление, напояване, влажност на въздуха, както и наторяване и пресаждане.
Субстратът за орхидеите–епифити обикновено не съдържа градинска пръст. Състои се от смесени кори, натурални влакна, мъх, гранулирана глина, въглища, корк, едър пясък с добавка на перлит или вермикулит. Подходящи за тях са кошниците, мрежестите и телени съдове и други, способни да задържат субстрата.
Субстратът за наземните орхидеи се състои от горепосочените елементи, ситно надробени, с добавени сухи листа и градинска пръст. Такъв състав по-добре съхранява влагата и полезните вещества между поливанията.

Осветлението е важен фактор, който определя дали орхидеята ви ще цъфти при домашни условия. При недостатъчна светлина не достига захранване за нормалния цикъл на вегетация, а при прекалено осветяване растението просто изгаря. Винаги се ръководете от указанията на производителя. Признак на недостиг на светлина са тъмнозелените листа на орхидеите (вместо ярко светлозелени или червеникави листа при здравите растения).

Грижи за нашите орхидеи.

Не по-малко по значимост за успешното развитие на орхидеите е поливането. В природата по-голямата част от орхидеите никога не се намират във вода, техните корени не понасят влагата и разтворените във водата соли. Всяка разновидност се нуждае от особени условия на поливане. Фаленопсис, Пафиопедилум, Одонтоглосум, Цимбидиум предпочитат не много влажна среда през цялото време, а Онцидиума, Дендробиума, Катлеи трябва да изсъхват между поливанията. Върху честотата на поливане влияят такива фактори като: температура и сухота на въздуха, интензивност на осветлението и размера на саксията. Като цяло орхидеите са по-търпими към изсушаването, отколкото към преовлажняването.

Правилното поливане се състои в това саксията с орхидея да се постави в съд с топла вода за 10–15 минути или интензивно да се полее с топла вода от душа, за да проникне водата напълно. И в двата случая след поливането растението трябва да се постави върху решетка, за да може напълно да се изцеди.
Влажността на въздуха, необходима за повечето орхидеи, е 60–80 %. Когато е горещо, те ще се зарадват на пръскането с пулверизатор, което трябва да се прави сутрин или през деня, за да може растението да успее да изсъхне до вечерта.

Грижи за нашите орхидеи.

Орхидеите могат само да спечелят от раздвижването на въздуха (но не от силно течение). Ако в стаята, където се намират, няма естествена вентилация, можете периодично да пускате на слабо ниво вентилатора. Особено важно е това за относително студолюбивите орхидеи като Цимбидиум, които принудително са на горещо. При използването на вентилатор не забравяйте да увеличите поливането.

За цъфтежа си орхидеите се нуждаят от периодично (средно веднъж на две седмици) и балансирано подхранване. Най-добре е да се купи специална тор за орхидеи и да се спазва указанието на опаковката. Не ги подхранвайте с тор за други растения, а също така намалете добавките в период на покой и през зимата.

Пресаждането на орхидеите се налага тогава, когато зелената част на растението прорасне извън саксията. То трябва да се извърши след прецъфтяването или в самото начало на новия растеж. Внимателно извадете растението, като се стараете да не повредите корените. Почистете ги колкото се може повече, а с ножица отрежете изсъхналите или изгнили корени. Вземете съд 1–2 размера по-голям от предишния, насипете на дъното малко от новия субстрат, внимателно наместете растението и го покрийте с останалата част от сместа. Тя трябва да запълни свободното пространство между корените. Леко я притиснете, но не я уплътнявайте излишно. Леко овлажнете и сложете растението на сянка за няколко дни.

Още по темата: Какво е добре да направим с орхидеята, след като прецъфти.

 

Коментари (2)

  1. На колко време се напояват орхидеите. Аз ги потапям във вода от чешмата и ги държа 1-2часа на 20-22дена.Моля пишете ми ако греша

Отговорете