Какво да правите във вашата градина през Декември ❄

Gradina-dekemvri

Какво да правите във вашата градина през Декември ❄

За опитните градинари декември не е месец на безделие. Има да се свършват различни работи. Не е тайна, че красивата градина се постига с много труд и целогодишни грижи. През декември освен за празници, почивка и подаръци е време и за работа в двора.

Храна за птиците
В градината през декември има различни птици. По това време на годината се нуждаят от прясна вода и храна. Погрижете се тях, осигурете им храна за птици или просо, семенца, плодове, ядки.

Цветната градина
За да се наслаждавате на красиви цветя на пролет най – важното условие е да съхраните правилно посадъчните материали. Съхранявайте луковиците на сухо място при температура 7 – 10 градуса. Почиствайте редовно окапалите листа и другите растителни остатъци от почвата.

Тревните площи
Важно е през декември е да се почиства редовно тревния килим от изгнили листа и растителни остатъци. Има опастност, ако останат под снежната покривка те да не пропускат въздух и тревата може да се задуши.

Дървета и храсти.
Ако случайно сте пропуснали резитбата през ноември може да използвате топлите дни на декември. При температурата на въздуха и почвата около 5 – 6 градуса можете да засадите декоративни храсти или дръвчета в градината. Пред зимното засаждане е за предпочитане пред пролетното. С цел да предпазите клоните на храстите от счупване при обилен снеговалеж или при силен вятър, превържете ги с тънка тел, така че клоните им да бъдат разположени вертикално.

Какво да правите във вашата градина през Декември ❄.

Зеленчуковата градина
Разпръснете оборски, фосфорен и калиев тор и прекопайте дълбоко. Можете да покриете с найлон младия спанак, магданоз, салата. В началото на декември времето е подходящо за засаждане на магданоз, копър, моркови, грах, бакла. Салатите се засаждат директно на избраното място с разстояние между редовете около 30 см. Магданозът се засява в плитки бразди като разстоянието между тях трябва да е 15 – 20 см. Старите скилидки чесън могат да ви послужат отново. Засадете ги в саксия с прозрачно покритие и скоро ще поникнат зелени листчета, с които да ароматизирате ястията.

Овощната градина през декември
Дълбоко прекопайте почвата около плодните дървета, така ще ги предпазите от болести и неприятели. Премахнете изсъхналата кора и варосайте стволовете. Покрийте стъблата на младите дръвчета, за да ги предпазите от гризачи. И ако не сте напръскали през ноември може да го направите сега с бордолезов разтвор 2 % против ранно кафяво гниене и други болести по овощните дръвчета. Преди почвата да замръзне може да засадите къпини, малини и френско грозде. Ако имате лозе, в началото на декември направете дълбока обработка на почвата около лозите, ако не сте го направили през ноември.

Стайните растения
През декември голяма част от вашите стайни растения трябва да бъдат поливани доста умерено, а тези, които са в състояние на покой, много рядко. Поливайте толкова, колкото почвата да не изсъхне съвсем. Редовно почиствайте праха от цветята с гладки листа като ги забърсвате с влажна кърпа, а от тези с мъхести листа – с помощта на мека четка. За по подробна информация прочетете Стайните растения и цветя през декември.

Можете да използвайте студените дни през декември да зазимите градинските инструменти, набавете си необходимите семена, препарати и торове за пролетта.

 

Коментари (1)

Отговорете